Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Brdský cyklobus vyjíždí již tento víkend

article

Cyklobusy vozí nejčastěji kola na speciálním cyklovleku

Cyklisté využívají hlavně vlaky. Koleje ale nevedou všude, a tak se s počátkem cyklistické sezóny vydávají do cyklisticky atraktivních míst cyklobusy. V Plzeňském kraji jezdí do Brd, Českého lesa i na Šumavu. První z nich už vyjely a tak můžete nechat auta doma, stačí si prostudovat jízdní řády a dobře naplánovat využití vhodného spojení. Zavedené linky cyklobusů doznaly jen drobných úprav.

 



Autor: cykloRADKA (text&foto) Aktualizace: 30.04.2020
testBrdský cyklobus je ideální pro dopravu do jihovýchodní části Brd. Asi nejvyužívanější cyklobus jezdí letos od 1. května do 28. září o sobotách, nedělích a svátcích mezi Plzní a Příbramí s vlekem na 27 kol. Letos ale nebude jezdit ve všední dny v červenci a srpnu, jak tomu bylo loni. Brdský cyklobus (z Plzně přes Spálené Poříčí a Míšov) vyjíždí z plzeňského CANu a zastavuje na Terminálu hl. nádraží. Nejvyšší zastávka Míšov, Teslíny, na kraji CHKO Brdy je ve výšce 720 m n. m. Provozují ho ČSAD autobusy Plzeň, a.s.

 

S kolem se tak o prázdninách dostanete k vrcholovým partiím Brd spojem v 7.45h z Plzně CANu do Příbrami. Z Příbrami pak v 10.00h vyjíždí Brdský cyklobus opět na Míšov. Z Míšova nazpět do Příbrami jede ve 13:15 hodin. Odpoledne pak v 15.30h vyjíždí z Příbrami přes Teslíny a Míšov zpět na Plzeň. Můžete se tak vypravit i do vzdálenější části středních Brd na Příbramsku.

 

 

test

Tipy na výlety cyklobusem do Brd 

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků  

 

Jízdné a dovozné

Cena za přepravu osob v uvedených cyklobusech se řídí dle zvláštního ceníku za ujetý kilometr. Je však poskytována řada slev včetně slev pro děti, studenty a seniory. Cena jízdného z Plzně do Míšova stojí 48 Kč, děti do 18 let nebo osoby starší 65 let pojedou jen za 12 Kč! Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 Kč za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20 Kč. Zpáteční dovozné se poskytuje po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:40 do neděle 19:40).

 

Jízdenky, místenky a rezervace na cyklobusy

testPřed cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci. To můžete udělat i přes internet.  Jízdenku na Brdský cyklobus, který  vypravují ČSAD autobusy Plzeň, můžete zakoupit včetně místenky ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku. Jízdenky si lze zakoupit předem elektronicky přes rezervační systém AMSBUS pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka, a to nejpozději v pátek dopoledne. Dovozné (za kolo je nižší v případě, že použijete cyklobus i k cestě zpět. Maximální váha kola je 20 kg. Zájemci si mohou místo v autobuse předem dočasně zarezervovat nebo rovnou zakoupit jízdenku pro sebe, avšak dovozné za kolo je nutné uhradit až přímo řidiči autobusu! Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku. 

 

Dovozné (=jízdné za kolo) za jízdní kolo se platí vždy pouze přímo u řidiče autobusu při nástupu, předprodej není možný. Cestující, kteří si zakoupí jízdenku v předprodeji, mají automaticky rezervováno místo pro jízdní kolo v cyklovleku. 

 

Brdský cyklobus přepravuje také  elektrokola. 1. července 2018 se totiž změnily Smluvní přepravní podmínky. Elektrokola se přepravují pouze v případě bezproblémového naložení a za pomoci cestujícího. Cestující je povinen odejmout z elektrokola baterii. Přeprava elektrokol s neodnímatelnou baterií s váhou elektrokola nad 20 kg není umožněna. Řidič může přepravu elektrokola, popřípadě jiného přepravního prostředku, odmítnout, pokud není svými parametry způsobilé k přepravě a hrozí jeho poškození.

 

test  


Odkazy

www.csadplzen.cz/brdy - kompletní informace o Brdském cyklobusu včetně jízdního řádu, ceníku a tipů na výlety na stránkách dopravce
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

Přílohy

Jízdní řád Brdského cyklobusu pro sezónu 2020 (13.57 kB)