Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Co dát cyklistce a cyklistovi pod stromeček?

article

Vhodným dárkem může být také nástěnný kalendář pro rok 2016 s lepými děvami na kolech

I když to letos venku tak nevypadá, Vánoce jsou za humny. Mnohé pohltí předvánoční shon, k němuž patří také nákup dárků. Tradičně dáváme tipy na ty cyklistické. Pokud máte mezi svými blízkými nějakého cyklistu, kterého byste chtěli potěšit, nebo byste rádi nasměrovali své blízké na vhodný dárek, nechte se inspirovat naším článkem...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 10.12.2015

testKolo?

Je zima a tak většina cyklistů svá kola zazimovala. S tím se ale nechtějí smířit výrobci kol. Proto, podobně jako před skoro 20 lety, přišel Gary Fischer s horským kolem, loni se roztrhl pytel s výrobci fatbiků. Že nevíte, co to je? Fatbike, nebo také snowbike, je kolo, které má široké ráfky a na nich široké pláště. Jak již název napovídá, je vhodné právě na jízdu ve sněhu, kde by se i horské kolo prostě bořilo. Ten, kdo na sněhu na kole už jel, ví, že největší požitek z jízdy člověk má právě na čerstvě napadaném sněhu zvlášť, pokud je pěkně zmrzlý a pod vahou kola jen lehce křupe. Na fatbiku (jednoslovný český výraz tahle kola, pokud vím, ještě nemají) ale můžete jezdit i na suchu nebo na mokru pěkně v pohodě, jak řekl náš nejúspěšnější cyklista Luboš Jedlička v prvním závodě těchto „sněžných" kol Snow Epic ve Švýcarském Engelbergu. Fatbike tedy není jen kolo pro milovníky zasněžených plání, jako je Jan Kopka, který si jako první Čech pořizoval fatbike na slavný cyklozávod napříč Aljaškou zvaný Iditarod. Touškovský DURATEC, který mu ho zkonstruoval, vyrábí dnes sněžná kola jako běžnou součást své nabídkové kolekce.

 

Pokud byste chtěli potěšit spíš kolem na kratší běžné popojíždění, zvažte, zda by pro obdarovaného nebyla lepší skládačka. Skládacích kol je nyní na trhu již velké množství od těch nejjednodušších, až po ty nejsofistikovanější,kam jistě patří anglická legenda Brompton. Velký výběr skádacích kol a koloběžek má Velorama v Praze na Letné, v Plzni se na skládací kola a hlavně koloběžky specializuje pan Jun. Systémy skládání jsou různé, vždy je dobré vyzkoušet si více typů a zvážit, zda bude kolo používáno pro krátké vzdálenosti a časté skládání, testnebo bude jezdit kratší trasy a skládat se bude jen příležitostně. Pokud bude jeho majitelkou žena, je dobré brát v úvahu i jeho váhu, případně to, jak dobrá je s ním manipulace. Například Brompton se prodává kromě klasického provedení také v provedení vylehčeném a s kufrkolečky, které umožňují jeho posouvání bez nutnosti kolo ve složeném stavu (kromě schodů) nést. Právě to ocení zejména ženy. Právě skládací kola jsou ideální pro pohyb po městě v kombinaci s jinými dopravními prostředky. Jak pomáhají skládací kola intermodalitě v praxi se dovíte z názorného schematu kombinace různých dopravních prostředků na jedné cestě třeba do práce ale i z našeho článku Intermodalita s kolem: rychlé a levné řešení nejen do města.

 

Nebo snad něco menšího?

testZatímco cyklisté ocení nejspíš nějakou vychytávku na kolo, jako jsou třeba kvalitní světla, univerzální kleště s integrovaným nářadím, či nějaké jiné šikovné nářadíčko (designově vede nářadíčko pro Bromptna, které se vkládá do rámové trubky), cyklistky přivítají spíš něco slušivého na sebe. Stále více jich na kolo nosí cyklistické sukénky. Od těch tenisových se odlišují nejen provedení kalhotek, které bývají jejich součástí, ale také střihem. Zatímco ty tenisové bývají spíš skládané, cyklosukénky jsou většinou střižené do „panenky", aby zdůrazňovaly ženský pas podobně jako dresy krasobruslařek. Ale pozor - je dobré model vyzkoušet a přesvědčit se, že se v něm i dobře šlape. Úzké sukénky se totiž chytají za sedlo, což může být někdy i nebezpečné!

 

Pro inspiraci k cestám na kole test

Každý, kdo rád jezdí a kole a cestuje, si také rád něco přečte o zkušenostech těch druhých. Pokud tíhnete spíš k delším poutním cestám, osloví vás malebný, kresbami autora doplněný, Poutnický deník letos zesnulého pana Boudy vydaný plzeňským nakladatelstvím CYKLOKNIHY. Těm, co chtějí vyrazit na kole za hranice přijde vhod některá z knih cestovatelské edice, jako jsou V Albánii nejsou lvi, Ostrov tisíce vůní či Rumunské pastorále. Bikeři a závodníci se pak možná rádi začtou do lehce humorného vyprávění Milana Silného o terénních závodech a závodění jako je třeba Loudání českou krajinou nebo 1000 miles Adventure Honzy Kopky pod titulem Cyklistické maso v České kotlině.

 

Hotovým pohlazením pro oči cyklistovy je pak nástěnný kalendář Žena a kolo 2016, sestavený z historických reklamních plakátů. Některé jsou dle mého přímo nadčasové. Pokud by pro Vás byl kalendář moc, můžete zakoupit jen sadu pohlednic lepých děv na kolech a to i těch, co se ocitly na starších nástěnných kalendářích. Tyto knížky i kalendář a pohlednice můžete zakoupit například v knihkupectví Ševčík v Solní ulici, nebo si je můžete objednat od stolu přímo v e-shopu nakladatelství Cykloknihy.

 

Univerzální řešení

Pokud jste si ani doteď nevybrali, nebo se bojíte, že obdarovanému nepřijdete s dárkem přesně do jeho gusta, použijte dárkový voucher. Ten můžete použít jak pro nákup v některém cyklistickém obchodě, tak pro nákup knížek ale i dovolené. Nabízí jej většina cestovních kanceláří, včetně těch plzeňských. CK INTERTRANS jako Dárkový poukaz, CK Herdegen jako Darovací list a CK LOUDA TOUR jako Dárkový voucher.

 

Přečtěte si také

Tip na cyklistický dárek pod stromeček - jeden ze starších ale stále aktuálních tipů na pěkný cyklistický dárek nejen pod stromeček

5 tipů na dárky cyklistům nejen pod stromeček - další starší inspirace

Fotogalerie