Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Do nitra Brd za Fabiánovými vousy na kole a s průvodcem

article

V Brdech je spousta pěkných zpevněných cest. Také proto tam cyklisté tak rádi jezdí.

Téměř padesátka cyklistů se včera vydala na výlet na kole do Brd „Za Fabiánovými vousy". Krátká trasa, spousta zajímavých míst a zastávek na odpočinek při výkladu průvodkyně či zvědavost vylákala i přes relativně chladné ráno po filipojakubské noci na start do Teslín kolaře z mnoha koutů našeho kraje. A co na ně čekalo?

Autor: cykloRADKA (text&fot),Jirka ROUD (foto), Lukáš DOBRÝ(foto) Aktualizace: 02.05.2017
Vstoupit do diskuse (2)

testLetos začíná v CHKO Brdy již druhá cyklistická sezóna. Od vyhlášení CHKO se věci postupně mění. K 1. lednu 2016 vznikla správa CHKO, která je součástí Agentury ochrany přírody a krajiny. Její role je ale ve vztahu k turistům a jejich potřebám téměř nulová. Je to orgán státní správy, který se vyjadřuje k ochraně přírody na daném území Brd, kde se o lesní porosty starají Vojenské lesy a statky a a lesní správa Arcibiskupství pražského. Kdo se tedy má starat o turisty pěší i ty na kolech? V jednotlivých regionech se o podporu turistického ruchu starají destinační agentury. Ta v Brdech svoji činnost již zahájila jako organizační složka příbramského Ekologického centra Orlov a prvomájový výlet na kole s průvodcem byl její první akcí pro cyklistickou veřejnost.


Na start u zastávky cyklobusu v Teslínech přijelo v pondělí 1. května 2017 téměř padesát cyklistů a cyklistek. Nejvíce jich dorazilo z Plzně, další přijeli ze Žinkov, Nezvěstic, Horní Břízy, Klatov, Strašic i nedalekého Spáleného Poříčí a vzdálenějších Klatov a Prahy. Někteří přitom byli v oblasti bývalého vojenského výcvikového prostoru úplně poprvé. Na trase viděli místa, kde stávaly Brdské obce Padrť, Kolvín a Záběhlá. Kromě dvou velkých Padrťských rybníků si ale také mohli prohlédnout další menší hamerské na Padrti a dva půvabné ukryté v lesích blízko teslínského kláštera. Právě ty mnohé cyklisty překvapily. „Tady u Teslínského kláštera jsem už byl, ale šel jsem jen po cestě. Že tu jsou rybníčky, jsem nevěděl," uvedl jeden z účastníků. Nejvyšším místem celého výletu byla vrcholová plošina Prahy, kde je i známá Čákova vyhlídka pojmenovaná po spisovateli a znalci Brd panu Janu Čákovi. Tam se také cyklisté dověděli, kdo to je Fabián a z čeho se mu dříve dělávaly vousy. Vousy si pak také zblízka prohlédli. Se zastávkou v brdském Nepomuku a na Jahodové hoře se pak vrátili do Teslín k zastávce Brdského cyklobusu, kde měli někteří zaparkovaná svá auta. Na zahradě teslínského grilu pak dostali pamětní list s vepsanými jménem a počtem ujetých kilometrů, který ozdobila kresba brdského Fabiána z pera Jana Čáky.


Destinační agentura Brdy plánuje na letošní rok ještě další výlety na kole s průvodcem pro veřejnost. Jejich termíny najdete v naší sekci AKCE --> V regionu nebo si můžete požádat naši redakci o zasílání informačních cyklomejlů, ze kterých se o těchto akcích dovíte z první ruky.

test 

Přečtěte si také

Brdy rok poté: Co se změnilo od vyhlášení CHKO Brdy? - Od otevření Brd veřejnosti uplynul právě rok. Co se za ten rok změnilo? Značení, mapy?

Na kole do Brd s mapou. Ale jakou? Porovnali jsme je - ještě před cyklistickou sezónou vyšlo několik nových map Brd. Srovnali jsme čím se liší?

Co přinese konec Vojenského újezdu Brdy cyklistům? - základní informace s praktickými radami pro ty, kteří se chtějí vydat na kole do oblasti bývalého Vojenského výcvikového prostoru Brdy

Studentská cyklotrasa povede z Plzně-Božkova do Brd - pro ty, kteří chtějí do Brd dojet povlastní koloose a hlavně mimo asfaltky chtějí studenti připravit novou cyklotrasu z Plzně do Brd

Na kole ze Spáleného Poříčí - na výlet či na víkend? - inspirace pro jednodenní výlet, či víkendový pobyt s několika cyklovýlety do okolí Spáleného Poříčí. Jedna z tras vede do známé oblasti Padrťských rybníků

 

Diskuse (2)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie