Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Jak jezdí letos cyklobusy v Plzeňském kraji?

article

Prázdniny lákají k výletům za hranice všedních dnů. Pokud zrovna nemáte naježděno a chcete se podívat do míst trochu vzdálenějších, kam vlak nejezdí, můžete využít služeb cyklobusů. Síť linek, která se loni rozrostla o cyklobus Mže, umožní i těm méně trénovaným navštívit odlehlejší části Českého lesa, Manětínské vrchoviny, či Brdy a Šumavu. Kam a jak se s cyklobusem můžete letos podívat?

Autor: cykloRADKA (text&foto), Vašek REITHMAIER (text) Aktualizace: 28.07.2014
Podobně jako v loňském roce, vyjíždí z Plzně o víkendech a svátcích hned několik cyklobusů: Brdský cyklobus do Příbrami, cyklobus Český les s prodlouženou trasou přes Železnou až na Přimdu (od loňského roku), a Severní cyklobus do Manětína. Na vrchol Českého lesa, na Čerchov jezdí mezinárodní linka společnosti RDS bus, ostatní cyklobusy včetně těch zelených šumavských pak provozují ČSAD autobusy Plzeň, a.s. Projdeme si je popořadě:

testCyklobusy z Plzně

Severní cyklobus (modrá linka)

Autobus se speciálním vlekem pro 12 jízdních kol jezdí o víkendech z Plzně do Manětína a Nečtin po celé letní prázdniny až do neděle 31. srpna 2014. Děje se tak v rámci běžné regionální linky č. 460030. Vydejte se za krásami řeky Střely, kochejte se barokním Manětínem či objevujte malebná zákoutí Rabštejna nad Střelou, nejmenšího města v Evropě, ve kterém najdete zříceninu hradu, zámek, židovský hřbitov či bývalý klášter - vše jen kousek od sebe.On-line jízdní řád Severního cyklobusu.

 

Brdský cyklobus (fialová linka)

Náš tip: Pokud cestujete s dětmi, nebo jen rádi hledáte, vydejte se od rozcestníku Třemšín po žluté turistické značce ke zřícenině hradu na jedno ze stanovišť prázdninové soutěže Zachraňte duhu. Po překročení mostu spatříte na pravé straně zbytky věže. V jejich základech najdete ukrytou schránku - stanoviště 31.

Autobus s cyklovlekem jezdí o víkendech a st. svátcích (až do konce září 2014) na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy - Rožmitál p. Třemšínem - Příbram v rámci linky č. 440555. Cestou lze navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami. Přeprava je zajištěna pro minimálně 27 ks jízdních kol. On-line jízdní řád Brdského cyklobusu.

 

Cyklobus Český les (oranžová linka)

testAutobusy s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek až do 28. září 2014 (linka č. 440444) na trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá n. Radbuzou - Železná - Přimda. Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například hrad a zámek v Horšovském Týně, romantické Sedmihoří, nepoznaný Český les, města Bělá, Hostouň a Poběžovice, pramen řeky Radbuzy, hrad Přimda, rybník Sycherák. Cyklobus pojme minimálně 25 ks jízdních kol. On-line jízdní řád cyklobusu Český les.

 

Cyklobus Mže (šedá linka)

testAutobus s vlekem vyráží o víkendech a st. svátcích až do konce září 2014 z CAN Plzeň kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor či Tachov a končí ve Staré Knížecí Huti (linka č. 440333). Cyklobus pojme minimálně 19 ks jízdních kol. On-line jízdní řád cyklobusu Mže.

 

testŠumavské zelené cyklobusy

Každý prázdninový den až do soboty 30. srpna 2014 umožňují všechny šumavské linky rozšířenou přepravu jízdních kol (vyjma linky do Bučiny). Bohužel, ani letos nejezdí přímé spoje z Plzně přes Klatovy na Šumavu, což při stávající výluce na vlakové trati mezi Nýrskem a žel st. Špičák není zrovna milé. Po zřízení nové cyklobusové linky do Prášil byly další linky upraveny tak, aby bylo možné přestoupit v Prášilech ze spojů linky 440840 ze Železné Rudy i Kvildy.

 

Z Kvildy na Špičák (zelená šumavská linka)

Linka č. 440840 Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Srní - Kvilda je v provozu pouze v úseku Železná Ruda,Špičák - Kvilda. Vítanou zprávou je, že ranní víkendové spoje jezdí až do Hojsovy Stráže a zpět, a to včetně rozšířené přepravy jízdních kol. On-line jízdní řád cyklobusu na Špičák.

 

Ze Sušice na Kvildu (žlutá šumavská linka)

Od června je posílen provoz na lince č. 433570 Sušice - Kašperské Hory - Srní - Modrava - Kvilda, kde jsou rovněž u vybraných spojů přepravována kola ve speciálním vleku za autobusem, a to až do 28. září 2014. On-line jízdní řád cyklobusu. 

 

Ze Sušice do Prášil (červená šumavská linka)

O prázdninách zahájila provoz nová linka č. 433565 Sušice - Petrovice - Hartmanice - Prášily, která jezdí denně s rozšířenou přepravou jízdních kol. On-line jízdní řád cyklobusu. Zároveň je rozšířená přeprava kol umožněna při běžné lince č. 433700 Sušice - Dlouhá Ves - Hartmanice - Prášily.  On-line jízdní řád cyklobusu.

 

Cyklobus na Čerchov

testTento cyklobus jako jediný neprovozují ČSAD autobusy Plzeň ale společnost RDS bus. Tento cyklobus také jako jediný operuje v režimu přeshraniční česko-německé linky. On-line jízdní řád cyklobusu.

 

Jezdí na lince č. 000115 - Furth im Wald - Domažlice - Waldmünchen (autobus na této lince jezdí na vrchol hory Čerchov) a pobere 6 kol, která veze „na zádíčkách” až na vrchol nejvyšší hory Českého lesa - k Čerchovu ve výšce 1042 m n.m., přímo pod Kurzovu rozhlednu. Je to tak jediný cyklobus, který  zajíždí na vrchol tak vysoké hory. Využívají ho tak kromě českých i turisté z Bavorska, které vyveze z Waldmünchenu ležícího u paty Čerchova na německé straně hory. Z vrcholu Čerchova se dá dobře dojet dlouhým sjezdem lesem kolem studánek do Babylonské kotliny, kudy vede cyklostezka spojující Domažlice s Furth im Waldem.

 

Jízdné a dovozné za kola

testCena za přepravu osob v uvedených cyklobusech z Plzně provozovaných ČSAD (linky č. 460030, 440555, 440444 a 440333 ) se řídí dle zvláštního ceníku za ujetý kilometr. Přepravce však poskytuje řadu slev. Držitelé karet ISIC/ISTC obdrží 20% slevu, v cyklobusech platí i sleva na žákovské jízdné a cestující platící čipovou kartou ČSAD ušetří dalších 5 % z ceny. Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 Kč/kolo za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20 Kč. Zpáteční dovozné se poskytuje po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:40 do neděle 19:40).

 

Velkým lákadlem je zvýhodněné Rodinné jízdné, které může využít skupina až pěti osob, z nichž jen dva mohou být starší 15 let. Jízdné je ideální pro rodiče s až třemi dětmi do 15 let. Příbuzenský vztah však není podmínkou. Druhým tahákem pro skupiny s malými cestovateli je bezplatné dovozné na dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a na jízdní kola pro děti do 6 let.

 

testJízdné na linkách Zelených autobusů, provozovaných ČSAD autobusy Plzeň, se řídí zvláštními ceníky jízdného a dovozného podle ujeté tarifní vzdálenosti. Oproti předchozím sezónám se cena nezměnila, takže za přepravované jízdní kolo u linek s rozšířenou přepravou zaplatíte 30 Kč, u ostatních pak 16 Kč. Letos je opět v nabídce jízdenka NP-Ticket za 80 Kč umožňující cestovat celý den linkami Zelených autobusů a libovolně mezi nimi přestupovat. Výhodná může být zejména pro rodinné výlety, neboť s jednou jízdenkou NP-Ticket může zároveň cestovat jedna dospělá osoba s dvěma děti ve věku do 6 let, nebo jedním dítětem do 15 let.

 

Také jízdné v cyklobusu na Čerchov se řídí platným tarifem. Na nejčastější trase s kolem z domažlického vlakového nádraží na Čerchov činí například cyklistu 52 Kč/os a k tomu ještě 10 Kč za kolo. 

 

Rezervace

Velmi se osvědčila loňská změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, která je nyní pohodlnější (i přes Internet) a přístupnější pro více úseků. Jízdenku včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) lze zakoupit ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku. Nákup je možné uskutečnit také po Internetu z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo u místenky z klasické prodejny je 15 Kč včetně DPH. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce. 

 

Pár rad před cestou cyklobusemtest

  • Pokud se chcete na cestu vydat a nemáte náhradní plán pro případ, že by byl cyklobus obsazený, místo si předem rezervujte.
  • Při plánování trasy nezapomeňte, že jednou linkou (např. do Českého lesa) se můžete dopravit na start výletu, jinou se z jiného místa vrátit.
  • K odjezdu se dostavte včas, nejpozději 15 minut před pravidelným odjezdem.
  • Kolo před naložením odstrojte od doplňků, které by mohly během jízdy odletět (cyklolahev, pumpička). Vezměte je s sebou do cyklobusu. Pozor - za odnímatelné části výbavy kola přepravce neručí!
  • Ve vlastním zájmu sledujte nakládání kola a ujistěte se, že se jeho pevné části po naložení nedotýkají navzájem a tedy se neodřou.
  • Po převzetí kola od řidiče ve výstupní stanici si kolo zkontrolujte - na pozdější stížnosti již není brán zřetel.

 

Přečtěte si také

V Plzeňském kraji začíná cyklobusová sezóna - souhrnný článek o cyklobusech v Plzneňském kraji provozovaných v létě 2013

Cyklobusem z Plzně do Českého lesa - zde najdete kompletní informaci o cyklobusu do Českého lesa vč. jízdního řádu a rad, jak si rezervovat místa, a odkazů na tipy na cyklovýlety po Českém lese

Vyzkoušeli jsme nový cyklobus do Českého lesa - jak využít cyklobus Český les i s tipy na výlety

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí turisty i cyklisty z Čech i Německa k rozhledně na nejvyšším vrcholu Českého lesa

Na kole ze Spáleného Poříčí - na výlet či na víkend? - zde najdete tipy na cyklovýlety ze Spáleného Poříčí i s mapkou tras, tedy tzv. Spálenopoříčský cyklobalíček

Od června do září bude jezdit Brdský cyklobus


Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus  - stránka ČSAD autobusy Plzeň, věnovaná informacím o cyklobusech, které provozují (Brdský cyklobus, cyklobus Český les, Zelené linky na Šumavě, Šumavský cyklobus)

www.rdsbus.cz - stránka společnosti RDS bus, provozovatele cyklobusu na Čerchov