Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

V Plzeňském kraji začíná cyklobusová sezóna

article

Jaro přišlo sice později, o to byl ale jeho nástup rychlejší. Cyklisté vytahují kola a hledají, kam se vypravit. Tento týden začaly jezdit první cyklobusy v Plzeňském kraji. Už teď máte možnost využít novinku - cyklobus do Českého lesa totiž jezdí až na Přimdu. Brdský cyklobus už také vyjel na svou první letošní trasu. ČSAD autobusy Plzeň navíc vylepšily možnost rezervace...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 03.05.2013

testUž když začínal jezdit cyklobus do Českého lesa, mnozí cyklisté zajásali. Tato atraktivní část našeho kraje, která je s kolem hůře dostupná, jim najednou byla blíž. Teď se jejich možnosti rozšiřují - cyklobus do Českého lesa začal letos jezdit místo do cílové stanice v Železné až na Přimdu. Naskýtá se tak možnost projet se po krásných cestách v příhraničí, kde byl kvůli hraničnímu pásmu, tzv. železné oponě, dlouhá léta přístup civilistům zakázán a tak tam zůstala krásná a nedotčená příroda. V oblasti kolem Přimdy a Rozvadova bylo v posledních letech vyznačeno několik nových naučných stezek, díky kterým se o historii i přírodních a jiných zajímavostech tohoto kraje dovíte víc.

 

Cyklobus Český les, který začal jezdit z Plzně přes Nýřany, Horšovský Týn, Poběžovice, Hostouň a Bělou k hraničnímu přechodu Železná/Tillyschanz, má nyní další tři zastávky v Nové Vsi, Málkově a na Přimdě. Prostor, kam se nyní dostanete, se tedy hodně zvětšil. Navíc bude kromě ranní cesty z Plzně a podvečerní cesty do Plzně během dne cyklobus jezdit mezi Hostouní, Bělou a Přimdou, čehož mohou cyklisté také využít.

 

Brdský cyklobus

testBrdy jsou pro cyklisty atraktivní stále.  Několik značených cyklotras v bývalém vojenském prostoru stále láká. Nejatraktivnější je bezesporu výlet kolem Padrťských rybníků. Někteří si ale rádi zajedou i na Valdek, zříceninu hradu nad Záskalskou přehradou u Komárova v Brdech, který se ale stále více rozpadá. Jen část hradní zdi lze najít v místě dalšího z bývalých brdských hradů, hradu Dršťka. Ta se na buližníkovém ostrohu nedaleko Skořic jen těžko hledá a tak ten, kdo neví, co a kde má najít, jen těžko zbytek hradu Dršťka najde. Zde je na místě vzít s sebou místního cykloprůvodce.

 

Cyklobus Mže pojede na Tachovsko

Letos zcela nová linka cyklobusu na Tachovsko se rozjede 1. června. Bude projíždět kolem Hracholuské přehrady, jen pár kilometrů od Sedmihoří se zajímavými skalními mísami a tak se dá očekávat, že bude atraktivní nejen pro ty, co chtějí na kole pojezdit na Tachovsku, ale třeba právě v Sedmihoří. Podrobnější informace k cyklobusu Mže vám ještě před jeho rozjezdem přineseme v samostatném článku na našem internetovém portále.

 

Cyklobus na Čerchov

I letos vyjede cyklobus na Čerchov provozovaný společností RDS bus. Na svoji první okružní cestu mezi Domažlickem a bavorským příhraničím se vydá první červnový víkend a svůj provoz ukončí v září. I tento cyklobus bude podobně jako loni jezdit o sobotách, nedělích a svátcích (i bavorských). Tento speciálně upravený autobus se „zádíčky” na kola tak vyveze cyklisty až na vrchol Čerchova, odkud vede do údolí mnoho krásných cest. Co nabízí tento cykobus si můžete přečíst v článku Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole.

 

Jak si rezervovat místo v cyklobuse?

Způsob rezervace míst pro osoby i jízdní kola v cyklobusech provozovaných ČSAD autobusy Plzeň (Český les, Brdský cyklobus, Cyklobus Mže, Severní cyklobus, Zelené cyklobusy na Šumavě) prošel výraznou změnou. Rezervace je nyní pohodlnější a přístupnější pro více úseků tzn. nejen z výchozí zastávky Plzeň,CAN. Lze ji provést i přes internet. Již nyní ji můžete využít v Brdském cyklobuse a cyklobusech Český les a Mže. Ten posledně jmenovaný Mže ale začne jezdit až od 1. června 2013. Zájemci si mohou místo v autobuse předem dočasně zarezervovat nebo rovnou zakoupit jízdenku pro sebe nebo sebe a své jízdní kolo.
Rezervace a prodej jízdenek pro cestující i jízdní kola probíhá nově přes předprodejní místenkový systém AMSBUS. Jízdenku včetně místenky (pro osobou nebo pro osobu + jízdní kolo) lze zakoupit ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku (např. v pokladnách CAN v Plzni). Nákup je možné uskutečnit také po Internetu z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo u místenky z klasické prodejny je 15 Kč včetně DPH. 

test

Protože „zádíčka" cyklobusu na Čerchov převezou mnohem méně kol než vleky, které cyklobusy v našem kraji běžně kola převážejí, cyklistům se doporučuje si cestu s kolem předem rezervovat u dispečera. Pro skupinky 5 a více cyklistů to dopravce požaduje. Rezervaci je možné provést u dispečera telefonicky nebo e-mailem u dopravce, kterým je v případě cyklobusu na Čerchov společnost RDS bus, s.r.o. Dispečer / rezervace: tel. 379 793 161, 777 330 313, dispečer@rdsbus.

 

Náše tipy na výlety s cyklobusem

testPro ty, kteří se chtějí vydat cyklobusem Český les až na Přimdu, máme připravený tip na cyklovýlet. Projedete se přitom po trasách zmiňovaných naučních stezek, uvidíte divokou přírodu v místech bývalé železné opony a pokud budete chtít, budete si moci vyšlápnout i na rozhlednu. Padesátikilometrový výlet, který dnes vychází v denících Bohemia můžete ale také zkrátit. V obou případech využijete cyklobusu Český les. Linii trasy si i s GPX souborem můžete stáhnout zde.

 

Další výlety cyklobusem do Českého lesa najdete v naší sekci Trasy pro cyklovýlety pod názvy Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou, Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně nebo Česko-německými trasami do Poběžovic.

 

Cyklovýlety s využitím Brdského cyklobusu, například k Padrťským rybníkům, najdete v naší sekci Trasy pro cyklovýlety  pod názvem Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům. Krajem pod Brdy se můžete vydat i po trase Podbrdskými vískami a kolem hradů nebo Za výhledy přes hory a doly.

 

 

Přečtěte si také

test 

Cyklobusem z Plzně do Českého lesa - zde najdete kompletní informaci o cyklobusu do Českého lesa vč. jízdního řádu a rad, jak si rezervovat místa, a odkazů na tipy na cyklovýlety po Českém lese

 

Vyzkoušeli jsme nový cyklobus do Českého lesa - jak využít ckylobus Český les i s tipy na výlety

 

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí turisty i cyklisty z Čech i Německa k rozhledně na nejvyšším vrcholu Českého lesa

 

Na kole ze Spáleného Poříčí - na výlet či na víkend? - zde najdete tipy na cyklovýlety ze Spáleného Poříčí i s mapkou tras, tedy tzv. Spálenopoříčský cyklobalíček

 

Od června do září bude jezdit Brdský cyklobus


Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus  - stránka ČSAD autobusy Plzeň, věnovaná informacím o cyklobusech, které provozují (Brdský cyklobus, cyklobus Český les, Zelené linky na Šumavě, Šumavský cyklobus)

 

www.rdsbus.cz - stránka společnosti RDS bus, provozovatele cyklobusu na Čerchov

 

 

Přílohy

Jízdní řád cyklobusu Český les pro sezónu 2013 (10.01 kB)
Jizdní řád Brdského cyklobusu (11.03 kB)