Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Pošumavské cyklotraily lákají bikerské fajnšmekry

article

Vystouplý kámen vybízí zkušenejší jezdce ke skoku

Krásné vyhlídky z pošumavských kopců zlákají nejednoho cyklistu. Ti, kteří se nebojí stoupání ani drsnějších sjezdů, si teď mohou užívat nových pošumavských trailů BIKE X ZONE v kopcích nad Sušicí. Celkem pět singltrailů s klopenkami a kamennými lavicemi s možností kratších skoků si užijí hlavně technicky zdatnější bikeři. My si všech pět trailů projeli, abychom vám je představili.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 08.05.2020
Vstoupit do diskuse (1)

testKopcovitý terén Pošumaví bikeři vždy milovali. Zajezdit si na speciálních jednostopých pěšinkách pro cyklisty tu ale nešlo. První inspiraci získal zdejší biker Aleš Hrabý v zahraničí, když průvodcoval pro belgickou cestovní kancelář. Od myšlenky vybudovat podobné traily, jaké znal ze zahraničí, ho ale doma ostatní zrazovali s tím, že to správa národního parku nepovolí. Jako prodejce kol ale v letech krize 2008 - 2009 začal pociťovat i on pokles prodeje, a tak se pustil do stavby prvního singltrailu. V roce 2009 byl otevřen Singltrek pod Smrkem a bylo zřejmé, že i u nás to jde, když se chce. Svoji vizi singltrailů představil zástupcům města Sušice, pak začal kopat traily sám. Tou dobou se také zrodil plán uspořádat nějakou větší akci, která by přitáhla lidi z bikerské komunity. V roce 2012 se tak zajel podívat na nejlepší světový enduro závod Super Enduro MTB v Itálii a již na jaře 2013 uspořádal velice úspěšný závod na enduro trailech právě v kopcích nad Sušicí. Po zorganizování třetího ročníku tohoto závodu ENDURO X RACE v roce 2015 došlo k oficiálnímu jednání o realizaci trailů na radnici, které vedlo k vytvoření studie. Na tu navázal pilotní projekt čtyř flowtrailů Epoma, Rocky 1 a Rocky 2 a Morrigan, které byly otevřeny veřejnosti na konci června loňského roku. Stavbu ve svažitém terénu realizovala pro město Sušici firma Way to Nature, s.r.o. z Ostravy a stála přes pět milionů korun. „Všechno to trvalo celkem 10 let - pět let jednání s lidmi na radnici, dalších pět let oficiální realizace vč. projektu," říká tahoun celého projektu Aleš Hrabý ze Sušice, který se teď o pět pošumavských trailů v BIKE X ZONE nad Sušicí, jejich web a údržbu stará. „Už teď se ale objevují hlasy, že jsou to těžké tratě, a tak se lidé ptají, zda je v plánu také nějaký snazší," říká Aleš Hrabý. To vše ale bude záležet i na tom, jaká bude letos návštěvnost. Od dubna letošního roku jsou na trasách sčítače, po skončení sezóny chtějí v Sušici výsledky vyhodnotit. 

 

Na Sušicko jsme vyrazili ve čtyřech. Biker Láďa tu se synem již jednou byl, tak věděl, co nás čeká. Monika se svým horským e-bikem se přidala jen na jeden z červených trailů. Celkem je jich tu pět: dva černé (Epona a Morrigan - dolní část) a tři červené (Rocky 1, Rocky 2 a horní část trailu Morrigan). (Pozn. red.: Někde se uvádí, že jsou to jen čtyři traily, záleží na tom, zda se obě části trailu Morrigan počítají samostatě, či jako jeden trail.) Pokud vyšlápnete k rozhledně Na Sedle, můžete si všech pět trailů postupně projet a pak skončit v Sušici. Když budete mít dost sil na stoupací vracáky, tak i vícekrát.

Náročnost a značení

testVšech pět trailů je klasifikováno podle náročnosti. Červené traily Rocky 1+2 a horní část trailu Morrigan je určena pokročilejším jezdcům, černé traily Epona a dolní část trailu Morrigan pak již zkušeným jezdcům. Na rozdíl od Singltreku pod Smrkem, o kterém jsme psali v článku Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek, či Berounka Trails zde najdete i kamenné pasáže s velkým klesáním (na černých cyklotrailech) označené dvěma bílými šipkami a jedním nebo dvěma vykřičníky na sloupku před náročnějším úsekem trati. Název trailu i jeho náročnost vyjádřená červenou nebo černou barvou je vyznačena na nevysokých sloupcích při nástupu na trať. Její vedení si lze prohlédnout na infotabuli s mapou, kde najdete také legendu ke značení - která představuje značky se šipkami dolů upozorňující na prudké klesání a značky s vykřičníky varující před nebezpečnými místy. Asi tak 10-20 metrů před závěrem trailu, který končí na nějaké lesní cestě, pak najdete značku upozorňující na konec tratě. Zpravidla je to červená značka označující křížení cest a černobílá značka se startovním černobíle kostkovaným praporkem označujícím cíl. Bohužel na posledních sloupcích v závěru tratí ale chybí z druhé strany značky jednosměrky, která by měla upozornit na to, že touto stranou nemá na trať nikdo vstupovat. Na značku se třemi vykřičníky označující extrémně nebezpečný úsek jsme ale na žádném z těchto pěti pošumavských trailů nenarazili.

 

Epona trail (černý)

testZačíná pod rozhlednou Na Sedle u Albrechric a po 2100 metrech končí jen kousek nad silnicí do Milčic. Trať je částečně hlinitá s několika klopenkami a kamennými lavicemi s prudkým klesáním. Ve spodní části se na krátkém úseku rozdvojuje na klikatější a rovnější variantu. Některá místa s prudkým kamenitým klesáním lze objet. Svůj název dostal tento flowtrail po bohyni keltských jezdců Eponě.


Délka: 2100 m


Převýšení: 215 m


Určen pro: zkušené jezdce

Traily Rocky 1 a Rocky 2 (červené)

testOba tyto traily začínají v jednom místě - v sedle mezi vískami Záluží a Rok. Přesto, že zde došlo nedávno k masivnějšímu kácení vzrostlých smrků, je trať upravená. Některé úseky se tak příjemně prosvětlily. Kameny vydlážděné partie trailů jsou většinou zvládnutelné i pro méně zkušené bikery, i když ne všechny. Na několika místech lze i skočit. Svůj název dostaly tyto flowtraily podle nedaleké vísky Rok. Oba se vinou po úbočích Rocké skály.


Délka: 980 m (Rocky 1), 900 m (Rocky 2)


Převýšení: 120 m


Určeny pro: pokročilé jezdce

 

Trail Morrigan (horní část červený, dolní část černý)

testHorní červená část trailu Morrigan je asi to nejlepší, co si na těchto pěti popisových trailech můžete užít. Široce točené klopenky střídané úseky, kde se můžete pohoupat a trochu si přitom skočit, potěší každého bikera. Dolní černá část je dost kamenitá a představuje asi nejtěžší část ze všech pěti cyklotrailů. Vymýcenou částí lesa tu trať vede kamenitou pěšinou ve strmém svahu s prudce točenými zatáčkami, které zvládne jen opravdu zkušený jezdec. Svůj název dostal tento flowtrail po keltské bohyni války Morrígan.


Délka: 1800 m


Převýšení: 180 m

 

Určen pro: pokročilé až zkušené jezdce

 

Vhodné kolo

testPro jízdu na těchto trailech byste měli mít kolo s odpružením a vyšším zdvihem vidlice. Důležitý je také hrubší vzorek plášťů a mírné podhuštění kol. Vyšší tlak v kolech by mohl mít za následek nepříjemný „odskok" z tratě. Sedlo by mělo být níže, než jej míváte běžně, abyste pohybem těla mohli posouvat celkové těžiště v náročnějších svažitých pasážích. Já si věci ze zadní brašničky svého trekového kola přesunula do menšího bikerského batůžku, jen přední brašnu přesunula na řídítka půjčeného kola. Kvůli pořízení fotek to bylo nezbytné, ale musím přiznat, že mi těžká zrcadlovka vpředu občas nepříjemně vychylovala těžiště. Jela jsem na celopéru s šestadvacítkovými koly a na kousek jsem si pro porovnání půjčila Ládíkovo devětadvacítkové, které mnohem lépe „žehlilo" nerovnosti v kamenitých pasážích. Teprve, když jsme si po sjezdu červeného Rocky1 museli vyšlápnout prudký vracák po lesní cestě na nástupní místo obou Rocky trailů pochopila jsem, proč potkávám při průvodcování na zájezdě ve Svatém Mořici tolik mladých bikerů na horských elekrokolech. Těch 120 výškových metrů, které jsme museli vystoupat po lesní kamenité cestě (=vracák) do společného nástupního místa trailů Rocky 1 a Rocky 2, člověka zbytečně vyčerpá. Tady měla výhodu Monika, která zapnula pohon a všechny nás do kopce s lehkostí předjela.

Tip na výlet po cyklotrailech BIKE X ZONE

testJako ideální nástupní místo se hodí začít nejvýše položeným trailem, který začíná u paty rozhledny na Sedle u Albrechtic. Pokud ale nejste opravdu zkušení bikeři, začněte raději červeným trailem Rock 1. My se do Pošumaví vypravili společně autem a dojeli tak až k pensionu pod rozhlednou Na Sedle u Albrechtic. Odtamtud nás čekalo asi 1200 metrů stoupání s převýšením asi 160 metrů po zelené turistické značce k rozhledně Na Sedle. Tam jsme se vydali na trať Epona trailu, ale bez Moniky. Ta popovezla auto do vesničky Rok, kam jsme po černém Epona trailu a červeném Rocky trailu dojeli na kolech i my. Po svačince u kapličky jsme se vrátili na nástupní místo Rocky trailů, abychom si všichni projeli trail Rocky 2. Vracákem po cestě na kraji lesa jsme si ještě jednou všichni zajeli k nástupnímu místu trailů Rocky 1+2 a projeli trail Rocky 1. Přes vísku Záluží jsme pak bez Moniky sjeli k nástupnímu místu trailu Morrigan. Z jeho konce pak lze jen po cestách pohodově dojet k poutnímu kostelu na vrchu Anděla strážce na východním okraji Sušice. Tam nás na parkovišti čekala Monika. Celkem jsme na kole najeli cca 20 kilometrů s nastoupáním cca 600 metrů.

 

Pokud byste nechtěli být vázáni na auto, nebo nemáte řidiče, můžete dojet vlakem do Sušice a odtamtud vystoupat k rozhledně Na Sedle. Cyklobus sem nezajíždí.

Minislovníček

 

MTB trasa (nebo terénní stezka) - trasa pro horská kola vedená v terénu zpravidla mimo již značené turistické trasy KČT, mnohdy s náročnějším povrchem či větším převýšením.

 

Singltrek - úzká přírodní většinou jednosměrná stezka projektovaná a budovaná v oblasti pod Smrkem. 

 

Singltrail -  úzká, většinou jednosměrná, zpravidla jednostopá, přírodní stezka pro cyklisty. Zkrátka to nejlepší co biker v přírodě rád použije.

 

Flow trail - trasa pro horská kola, po které plynule pojedete jako voda ve vodním korytu. Trasa trailu převážně klesá, zatáčky jsou s vyklenutými vnějšími okraji (klopenky) a rovné úseky často zahrnují i hrboly (vlnky). Flow traily jsou charakteristické hladkým povrchem a nedostatkem technicky náročných úseků, jako jsou ostré zatáčky, přejezdy přes velké kameny a kořenová pole. Takové úseky by totiž narušovaly plynulost a rychlost jízdy. Často zahrnují i 360 stupňové zatáčky (vratky) a malé až střední skoky. Flow traily jsou tak vhodné i pro nezkušené horské cyklisty vč. těch s běžným odpružením.

 

Odkazy

www.bikexzone.cz - stránky pošumavských cyklotrailů

 

Přečtěte si také

Berounka trails se zřejmě rozrostou - o prvních trailech nad Berounkou a plánech na jejich rozšíření

Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek -  jak vypadají nejznámější české traily a proč by si je měli vyzkoušet i cykloturisté

Boulodráha aneb pumptrack pod komínem. Je první v kraji. - kde najdete první pumptrack v Plzeňském kraji

Na Radnicku mají další pumptrack. Svaťák je hlinitý. - jak se jezdí na hlinitém pumptracku

Singlík u Horní Břízy - lahůdka nejen pro bikery -  článek o tom, jak vznikal ručně dělaný sigltrail u Horní Bříjy, jen pár kilometrů severně od Plzně

Nové MTB trasy otevřeli u Čerchova - o MTB trasách v česko-bavorském příhraničí u Čerchova

 

 

Diskuse (1)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie