Na úvodní stránku
mail

Zajímavá místa

Stezka po stopách Popelky

article

Na bílém koni a ve svatebních šatech se Popelka projela po nádvoří švihovského hradu

Trasa stezky Po stopách Popelky spojuje 3 místa ve Švihově a jeho blízkém okolí, kde se natáčela nejslavnější česká pohádka. Na pětikilometrovém okruhu lze navštívit tato místo, kde se převrhnul kočár s macechou a Dorou, místo, kam jezdila Popelka za Rozárkou a kde se natáčela i závěrečná scéna na zasněžené pláni a v neposlední řadě i hrad Švihov, kde princ Popelku se střvíčkem hledal. Stezka je vedena jako okružní, na místech natáčení jsou infotabule, na hradě probíhá časově omezená výstava. Okruh lze projít pěšky i projet na kole, začíná a končí na švihovském hradě.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 07.10.2013

testStezka Tři oříšky pro Popelku byla otevřena 5. října 2013 při druhém ročníku akce Po stopách Tři oříšky pro Popelku. Pětikilometrový okruh, který začíná a končí u švihovského hradu můžete projí t i projet na kole, i když někde možná budete muset kousek kolo vést. Na trase jsou 3 zastávky doplněné infotabulemi. Můžete se tak podívat na místo, kde spadnul kočár s macechou a Dorou do vody (v mapě zde) a kde byl Popelčin sad (v mapě zde), kam jezdila na Juráškovi za sovou Rozárkou. Na nich najdete fotografie z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku i dobové vyprávění o natáčení. Stezku můžete projet na kole i s dětmi, pokud se nebojí šlapat i do kopce. Na hradě Švihov je až do 2. 3. 2014 otevřena výstava Tři oříšky pro Popelku ukazující ve fotografiích, jak se na hradě i v jeho okolí natáčelo.

 

testDo Švihova přitom dojedete s kolem pohodlně i vlakem - staví tu osobní, spěšné i rychlíkové vlaky. Pokud se rozhodnete jet z Plzně na kole, doporučuji držet se v údolí řeky Úhlavy. Na mnohých místech projedete i mimo silnice a značené cyklotrasy, tedy pokud máte vhodné kolo do terénu (horské či trekové) a není zrovna blátivé počasí. V některých úsecích vedených po cestách přes louky byste totiž mohli uvíznout v bahně. Trasu ze Švihova do Plzně maximálně vedenou po cestách mimo asfaltované komunikace najdete zde. Je dlouhá přibližně 40 kilometrů, vede po značených cyklotrasách jen částečně. Do Švihova můžete také dojet na kole i z Klatov a to po CT38, která vede asi z 95% mimo stezkách a cestách mimo komunikace, takže je vhodná i pro děti, protože v údolí Úhlavy nezdolává žádné velké převýšení. Cesta je kratší má jen 14 kilometrů a v mapě si ji můžete prohlédnout zde.

 

Stezka byla otevřena 5. října 2013 při akci Po stopách Tří oříšků pro Popelku, která se koná vždy první sobotu v říjnu (příští rok 4. října 2014). Informace o akci hledejte na našem portále v sekci Akce v regionu.  

 

Stezkou na kole

Pokud se chcete nechat inspirovat trasou druhého ročníku Po stopách Tří oříšků pro Popelku, tak si prohlédněte mapu zde a vyrazte po ní na kole.

 

Přečtěte si také

Děti na kolech šlapaly kolem Švihova, aby viděly Popelku -  článek o akci  pro malé i velké, při které byla stezka otevřena a děti mohly přebírat hrách s čočkou v ošatce i vidět Popelku

 

Odkazy

www.svihov.cz - stránky města Švihova

www.svihov.cz - informace o stezce Po stopách Popelky na stránkách města Švihova

www.filmovamista.cz - na těchto stánkách najdete informace o místech, kde se Popelka natáčela

http://cs.wikipedia.org -  o filmu Tři oříšky pro Popelku na Wikipedii

http://mapy.cz/ - mapa letošního patnáctikilometrového okruhu pro cykllisty s vyznačenými body, kde se film Tři oříšky pro Popeku natáčel