Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

V Plzni vyroste Olympijský park. Co chystá cyklistům?

article

Radní pro sport Michal Dvořák i primátor Martin Zrzavecký prohlašují, že pro zdravý životní styl a sport mají na radnici pochopení.

Plzeň jako jedno ze 4 měst v ČR otevře od 5. do 21. srpna svůj olympijský park, právě když  budou v Riu probíhat Letní olympijské hry. Areál s pódiem, velkoplošnými obrazovkami, zázemím pro odpočinek i sekcemi pro aktivní sport vznikne za obchodním centrem Plaza. Zpřístupní řadu sportovišť, spustí unikátní štafetu, příměstské tábory i kempy pro několik stovek dětí i mladých lidí. Chystá i vlastní zahajovací ceremoniál! Město se těší na aktivní účast svých občanů včetně zdejších cyklistů a chce se na ně i jejich kola dobře připravit.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 03.06.2016

test„Půjde o největší sportovní akci pro veřejnost v letošním roce v Plzni. Vše se děje za podpory Českého olympijského výboru, na organizaci spolupracujeme také s Plzeňským krajem," řekl primátor Martin Zrzavecký. Podle radního pro sport Michala Dvořáka bude akce určena široké veřejnosti, největší odezvu však očekává od dětí. „Vyzkouší si na vlastní kůži řadu sportů. Chceme, aby na ně dýchla atmosféra olympiády, připravujeme i speciální medaile, které dostanou za absolvování disciplín. Pro plzeňské kluby to bude ideální šance, jak mohou prezentovat svou činnost, informovat o náborech," uvedl Michal Dvořák. „Olympijské parky jsou projektem, kterému velmi věříme. Už Letná v roce 2014 během olympijských her v Soči ukázala, jak smysluplnou akcí je park pro prezentaci jednotlivých sportů, které si tak velmi přirozeně hledají cestu zejména k mladé generaci," uvedl marketingový ředitel Českého olympijského výboru Marek Tesař. Na nákladech na olympijský park se bude podílet Plzeňský kraj. „Proto je pro nás velmi důležité rozšířit tuto unikátní akci také do řady míst po kraji," řekl náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu Jiří Struček.

 

Ještě před letní olympiádou bude v Plzni akce nazvaná Cesta do Ria - sportovní štafeta 9800 km, která nabídne paralelu s putováním olympijského ohně. Začne s příchodem prázdnin a potrvá do zahájení olympijských her. „Plzeň se pokusí urazit formou štafety vzdálenost Plzeň - Rio, štafetu budou tvořit sportovci, občané i návštěvníci města a kraje. Nepřetržitá štafeta se odehraje na oválu Škoda sport parku, zapojit se do ní mohou lidé v disciplínách in-line brusle, kolo, běh, koloběžka, handbike," vysvětlil Michal Dvořák. „Očekáváme, tím, že Plzeň je do jisté míry vnímána jako cyklistické město, že aktivity spojené s cyklistikou budou poměrně velké. I proto ta výzva pojeďte do Ria. Jednáme s kluby, ale očekáváme i velké zapojení veřejnosti, protože cyklistika je masový volnočasový sport, letní a prázdninový," uvedl koordinátor programu olympijského parku v Plzni Karel Kovář. A není to jen sport, ale také zdravá doprava. Jízdou na kole spojujeme příjemné s užitečným.

 

Kromě samotného olympijského parku v areálu bývalého plzeňského výstavště za Plazou se lidem otevře řada sportovišť v Plzni. Nabídnou tematický sportovní program pro děti i dospělé, sportovní kluby na nich budou prezentovat svou činnost. Na Boleváku proběhne triatlon, za Plazou bude areál jezdeckých sportů mj. pro kola a koloběžky. Uskuteční se exhibice, závody, turnaje. „Počítáme s tím, že u sportovišť budou hlídaná parkoviště na kola," uvedl na dotaz naší redakce radní Michal Dvořák. Cílem celé několikatýdenní sportovní akce je, aby se občané seznámili se sportovišti, podívali se do jejich zákulisí, tedy například i do šaten významných klubů a potkali se s trenéry. Akce tak poslouží i jako nábor nových členů do plzeňských sportovních klubů. Zájemci o příměstské tábory a kempy se mohou hlásit od 1. dubna 2016 na www.sportcentral.cz/plzen/olympijskypark v sekci olympijského parku. Organizátoři odhadují, že by se mohlo zapojit až kolem 70 sportovních klubů. „Beru to prestižně. Je to další z kroků, abychom rozhýbali mládež," dodal na závěr Michal Dvořák.

 

Přečtěte si také

Letní olympiáda dětí a mládeže bude letos v Plzni - článek o přípravě na největší sportovní akci loňského roku

Plzeňský kraj zná reprezentační týmy LODM. I v cyklistice. - kdo bude reprezentovat náš kraj na Letní olympiádě dětí a mládeže v cyklistice

V Plzni finišují přípravy na dětskou letní olympiádu - příprava na Letní olympiádu dětí a mládeže v Plzni vrcholí

 

Odkazy

www.sportcentral.cz/plzen/olympijskypark - stránky olympijského parku