Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Počet vypůjčených a přepravených kol Českých drah roste

article

Flotila půjčovacích kol ČD Bike zahrnuje dámská, pánská, dětská a elektrokola.

Půjčovny kol Českých drah letos v Plzeňském kraji zaznamenaly sedmdesátiprocentní nárůst. Půjčovny ČD Bike nabízejí kola již 13 let, poslední tři roky také v Domažlicích, Tachově a Klatovech. Cyklisté se učí využívat výhody těchto kol nejen při přepravě vlakem. Mnozí si třeba chtějí jen vyzkoušet elektrokolo před tím, než si pořídí vlastní.

Autor: cykloRADKA(text), Jiří HOLOMEL (foto), Vláďa KASNER (foto), Zdeněk JÍLEK (foto), Archiv ČD (foto) Aktualizace: 19.11.2016

Výhody kol z půjčoven ČD Bike:

  • Kolo vypůjčené v jedné stanici, můžete většinou vrátit i v jiné. Ideální pro cyklovýlety z místa A do místa B.
  • Kola z ČD Bike se vlakem po vybraných tratích přepravují zdarma. Ušetříte za „jízdenku" pro kolo.
  • Ke kolu si můžete zdarma půjčit i přilbu.
  • Kolo si můžete předem rezervovat.
  • Jste-li držiteli In Karty, jízdenek ČD, Rail plus, Eurail a Interrail, máte půjčovné levnější.

Už třetím rokem provozují České dráhy v Plzeňském kraji půjčovny kol ČD Bike. Letošní rok byl nejúspěšnější, České dráhy zaznamenaly celkem 214 výpůjček, což je o 88 více než v roce 2015. Bicykly byly k dispozici ve stanicích Domažlice, Tachov a Klatovy od začátku dubna do konce října. Nejvíce výpůjček (128) evidovali v Domažlicích, přitom právě toto město na seznamu v původním návrhu půjčoven Českých drah do Zastupitelstva Plzeňského kraje v prosinci 2012 chybělo. „Ucelená síť půjčoven v rámci celé ČR se odráží i v počtu výpůjček v Plzeňském kraji. Zvýšila se informovanost o službě a letos také přálo počasí," vysvětluje zvýšení mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. V nabídce tří půjčoven kol v Plzeňském kraji bylo letos celkem 18 kol. Šlo o 14 trekingových kol v dámské a pánské verzi, 2 dětská kola a dvě elektrokola. Ta si můžete vypůjčit jen v Domažlicích. Všechna kola jsou označena jednotnou samolepkou ČD Bike a reklamním poutačem na nosiči, aby byla zapůjčena kola identifikovaná, některá mají dokonce přímo designb ČD Bike. Rodinám s dětmi nabízejí půjčovny ČD bike i dětské sedačky. Ke každému kolu si můžete také zdarma půjčit přilbu. Kola jsou vybavena nosičem, brašnou pod rámem s nezbytným lepením a sadou nářadí. Můžete si je půjčit v Domažlicích, Tachově a Klatovech. Vrátit je pak můžete i v Železné Rudě. Půjčovna kol ČD ale stále chybí v Plzni, kde hlavní nádraží prochází stavebními úpravami. S otevřením půjčovny v Plzni České dráhy ani v roce 2017 nepočítají. Půjčovny kol ČD jsou v provozu zpravidla od 1. dubna do 31. října, a to i v sobotu a neděli. Vybrané půjčovny zejména v Jihočeském kraji jsou otevřeny i celoročně.

 

Srovnání půjčoven kol ČD bike v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji:

Kraj  Od roku
 Počet půjčoven

2015

výpůjček

2016

výpůjček

nárůst

2015- 2016

podíl

v ČR

Plzeňský  2014  3  126  214  70%  2,5%
Karlovarský  2012  8 (z toho 1 na vyžádání)  449  709  58%  8,5%
Jihočeský  2003  11 (z toho 5 celoročně)  1683  2635  57%  31,5%
Všechny kraje celkem
 2003  97  5530  8332  50%

100%

Cyklistů je ve vlacích stále více

České dráhy v tomto roce zaznamenaly také rostoucí zájem o přepravu cyklistů. Letos jich bylo o 8 % více, než loni. Za prvních 9 měsíců letošního roku přepravil národní dopravce téměř tři čtvrtě milionu cyklistů. České dráhy přepravují jízdní kola celoročně. Jejich přepravu umožňují téměř ve všech vlacích a v přibližně 6 000 spojích je rozšířená kapacita pro zjednodušenou přepravu formou spoluzavazadla. Dopravce nabízí cestování s jízdními koly i do zahraničí. „Tradičně největší zájem o cestování s jízdními koly je během prázdninových měsíců červenec a srpen, kdy měsíčně přepravujeme přes 150 000 cyklistů. Další silný měsíc představuje červen a také září. Desítky až stovky cyklistů, podle vývoje počasí, přepravíme ale také v zimních měsících," uvedl Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah.

Přečtěte si také test

ČD opět otevírají v kraji půjčovny kol. V Plzni ale stále chybí. - kde, jak a za kolik si můžete na nádražích v Plzeňském kraji půjčit kolo (Vyšlo v březnu 2016)

Půjčovny kol ČD konečně i v Plzeňském kraji - i v Plzeňském kraji již fungují půjčovny ČD. Kde a jak se dovíte v tomto článku. (Vyšlo v dubnu 2014)

S kolem do vlaku - vyhněte se úskalím - souhrnná informace pro ty, kteří chtějí cestovat vlakem i s kolem a zvládnout to vše bez šrámů na kole i na duši

S kolem do vlaku s povinnou rezervací Místo+kolo - skoro všechny rychlíky mezi Prahou a Plzní mají povinnou rezervaci místa pro kolo. Co to znamená a jak si ji zajistit?

Na kole do nového železničního muzea v Bezdružicích - máte-li rádi jízdu na kole i mašinky, můžete si udělat pěkný výlet do Bezdružic