Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Máme pro vás tipy na vánoční cyklodárky

article

GPS a mobil v hodinkách. Bondovský dárek pro cyklistické fajnšmekry.

Ten, kdo rád jezdí na kole, jistě přivítá pod stromečkem cyklistický dárek. A nemusí to zrovna být kolo. Dají se vybrat i jiné věci: cyklistické doplňky, knížky nebo třeba navigace. Máme pro vás pár tipů pro inspiraci...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 14.12.2017

testNavigace i telefon v hodinkách

Zdá se vám to jako nějaký nový nápad pana Q z Jamese Bonda? Možná před deseti, dvaceti lety to byl špičkový výrobek „pouze pro agenty", teď si tuhle pěknou hračku můžete koupit v obchodě s navigacemi. Velké vodotěsné hodinky s barevným displejem zobrazují nejen čas, jak je u hodinek zvykem, ale také nadmořskou výšku, ujeté kilometry, energii spálenou šlapáním do pedálů (nebo třeba během či chůzí, když si režim nastavíte pro jednu ze stávajících 25 sportovních aktivit, další  budou přibývat), tepovou frekvenci, mapu s trasou kterou jste si nahráli, ale také kdo vám právě volá na chytrý mobil, který máte v kapse. Když vám přijde SMS, ani ho nemusíte vytahovat z kapsy - přečtete si ji na hodinkách. Tuhle dražší hračku (stojí 19 490 Kč) ocení zejména ti, co chtějí být stále on-line a jezdí i v dešti nebo na blátě, kdy tahat telefon z kapsy není to nejrozumnější. Tuhle hračku si budete moci vyzkoušet na GPS workshopu, který ve spolupráci s GPS a mapovým centrem na leden připravujeme (o akci vás budeme včas informovat v sekci AKCE -->V regionu).

 

Čtení na zimní večery

testAsi mi dáte za pravdu, že kolo je ideální prostředek pro poznávání nových míst. Ten, koho objevování ze sedla kola chytne, začíná zpravidla v blízkosti svého bydliště, později se vydává vlakem či autem trochu dál a když ho cyklistování doopravdy chytne, tak si troufne vyjet i za hranice. To jsou potom výlety! Ty velké si cyklocestovatelé zpravidla plánují už v zimě, když se na kole tolik jezdit nedá. Inspirací mohou být knížky zkušených cyklocestovatelů. Mezi ně patří i Jiří Bouda, který si na svých cestách psal cestovní deník. Vlastně nepsal, on ho maloval! Faksimile jeho deníku z poutní cesty do Santiaga de Compostela vyšla letos v květnu v plzeňském nakladatelství CYKLOKNIHY pod názvem Deník Jiřího Boudy 1. Může být nejen zdrojem inspirace pro nějakou velkou cyklovýpravu, ale také vzorem, jak si psát cestovní deník. Pro cyklistu, který má spíš než dálkové trasy rád kopečky, pak doporučujeme některou z knih Milana Silného. testLetošní novinka tohoto autora Každý kopec bere... DECH navazuje na předchozí knížky Každý kopec má své ... NEJ, Každý kopec stojí za ... TO a Každý kopec se zvedá ... VÝŠ, které poutavě a s humorem přibližují zvolávání českých kopců. O tom, že je to dobrá inspirace, se přesvědčil i Zdeněk Šnejdar, který své zážitky z trasy inspirované knížkou Milana Silného popisuje v našem loňském článku. A pokud máte rádi rozhledny, tak vězte, že letos vychází v nakladatelství CYKLOKNIHY opět rozhlednový nástěnný kalendář Rájem rozhlednovým 2018, tentokrát s rozhlednami jižních Čech a Vysočiny. Hlavně pánům by mohl přijít vhod další nástěnný kalendář Žena a kolo 2018, který je opět sestaven ze starých plakátů. Menší provedení obrázků pak můžete pořídit jako sadu pohlednic. Knížky i kalendáře můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství CYKLOKNIHY, Plzeňáci pak přímo v redakci vydavatelství v Plzni, Pod Vinicemi 2, po předchozí telefonické domluvě na čísle 77777 21 28.

 

Pumpička se vždycky hodí

testMalá, lehká, šikovná. Taková by měla být pumpička na kole. Díky velikosti a váze musíte po defektu do kola nacpat více než stovku vzdušných šťouchů. Tedy pokud nepořídíte pumpičku dvoupístovou. Ta je lehká, ale díky dvojitému pístu, natáhne na jeden šťouch víc vzduchu. Teď již mají asi všechny cestovní cyklopumpičky otvor jak na autoventilek, tak na tenčí galuskový ventilek. Vždy je dobré si při nákupu nechat ukázat, jak se mění koncovka na správný typ ventilku. Pokud máte vyšší zdvojený ráfek a duše jen s krátkými ventilky, přidejte k pumpičce ještě redukci, která vám ventilek po našroubování prodlouží. Do některých galuskových ventilků totiž doslova zaleze až 3 cm ventilku, testcož bývá u kol s vyšším véčkovým ráfkem problém. Pokud už pumpičku doma máte, můžete koupit velkou domácí. Ceny se pohybují od 400Kč až do cca 1300Kč. Na dopumpování jednoho kola vám tady stačí zpravidla maximálně 10 šťouchů. Zeptejte se prodavače, kterou používají přímo v obchodě či servisu a jaké s ní mají zkušenosti. Ne vždy je to nejlevnější to nejlepší. U velké pumpy je dobré pořídit ji i s manometrem, abyste mohli správně dofouknout kola před výletem: do terénu málo, na silnici víc. Ostatně, až vytáhnete kolo na jaře ze sklepa, první, co bude potřebovat, bude dofouknout kola.

 

Průvodce do batůžku na cyklovýlety

testtestPokud rádi objevujete, jistě s sebou vozíte nějakou mapu či průvodce, abyste na trase něco zajímavého neminuli. Já už mám průvodců doma na poličce skoro metr. Patří mezi ně i můj oblíbený brdský bedekr Brdy opět otevřené, o kterém jsme psali již v článku dříve. Ve stejné edici letos vydalo plzeňské nakladatelství Starý most další bedekr o Šumavě, který obsahuje text s 600 barevnými fotografiemi. Průvodce Šumava, Bavorský les, Mühlviertel obsahuje na 600 místopisných hesel z české i bavorské části Šumavy v Německu nazývané Bavorský les a Mühlviertel v Horních Rakousích na jih od Lipna. Oba tyto průvodce zakoupíte nyní na stánku nakladatelství Starý most na vánočních trzích v Plzni na náměstí Republiky (do 19 hod), nebo v e-shopu tohoto nakladatelství. Můžete si je ale také zakoupit ve většině plzeňských knihkupectví, včetně specializované prodejny map a průvodců GPS a mapové centrum v Martinské ulici. 

 

Zámek na kolo

testMáte kolo? A už jste o něj někdy přišli? Pokud ano, bylo nejspíš nezamčené, nebo přizamčené jen nějakým tenkým spirálovým zámkem. Zloděj pak nemá těžkou práci. Pokud ale kolo zamknete kvalitnějším zámkem, máte větší šanci, že se s ním zase setkáte. A není nic smutnějšího, než se nechat o svého dvoukolého miláčka připravit zlodějem. Žádný zámek není nepřekonatelný, ale odborníci říkají, že když ho zloděj nezdolá do 5 minut, vykašle se na to. Jaký zámek na kolo tedy zakoupit? Nejkvalitnější jsou zámky typu U, kterým se také říká podkova. Vybírat můžete už od levnějších typů za 600Kč, až po ty nejkvalitnější od ABUSu, jejichž cena přesahuje 2000 Kč. Ty ale odolají i sofistikovaným metodám zlodějů, jako je zmrazení. Skladnější jsou tzv. CIK-CAK zámky, které tvoří silné kovové pásky, které se skládají jako zednický metr. Ve složeném stavu je můžete na kole vozit připevněné v držáčku na lahev, nebo v brašničce. Jejich výhodou je právě skladnost a to, že je v některých případech můžete propojit a vytvořit tím velkou smyčku pro několik kol. Pokud vyberete variantu s číselným kódem, nepotřebujete ani klíč. A nenechte se odradit cenou ani váhou. Když vám zloděj ukradne kolo, bude vás to stát mnohem víc. Němečtí odborníci říkají, že cena zámku na kolo by měla činit asi desetinu ceny kola. Zámek má svůj smysl ale jen tehdy, když jím zamknete rám kola, ne jen přední kolo.  A to kilo navíc za zámek se přece vyplatí, když budete mít na čem odjet, ne?

 

Stylový zvonek

testZdají se vám předchozí tipy na dárky příliš drahé? Máme tu jeden levnější. Malý ale hezký. Přestože, a možná právě proto, že zvonek už u nás není v povinné výbavě kola, nemá ho na kole každý jako dříve. S přibývajícími smíšenými stezkami (= pro pěší i cyklisty) se ale stále více hodí. Kde není na stezce střední dělicí čára, mají cyklisté i chodci tendenci chodit uprostřed. Je pak na místě na ně zazvonit. Malé moderní zvonečky spíš jen cinknou, než aby pořádně zazvonily, ale pěkný páčkový zvonek po natažení vydá většinou klasický zvuk, který jednoznačně identifikuje cyklistu či koloběžkáře. I tyto klasické zvonky se už vyrábí v různých nápaditých designech, například s pokličkou v podobě zátky od piva. Jak zvoní cyklistické zvonky, si můžete poslechnout v jednom z dílů Cyklorádia.

 

Přečtěte si také

Tipy na dárky aneb co dát pod cyklistův vánoční stromeček 

Co dát cyklistce a cyklistovi pod stromeček?

5 tipů na dárky cyklistům nejen pod stromeček

 

Fotogalerie