Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Pár metrů stezky: Její zprůjezdnění pro cyklisty trvalo roky

article

Cyklisté se dočkali - na stezce U Prazdroje už nemusí sesedat z kola. Průjezd naznačuje cyklopiktokoridor

Ten, kdo jezdí na kole do centra Plzně z Doubravky kolem pivovaru, musí použít vyznačenou stezku. V úseku mezi branou do Gambrinusu a do Prazdroje je to stezka  pro pěší a cyklisty a je vyznačena na chodníku, kde je frekvence cyklistů i chodců velmi vysoká. Tato smíšená stezka kříží 3 vjezdy do pivovaru a ústí do ní také několik vchodů sousedních domů. Přesto, že se jedná o 6m široký chodník, museli v místě trolejbusové zastávky cyklisté na základě  dopravní značky sesedat z kola. Po více než 13 letech se tento tristní stav konečně změnil...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 11.11.2015
Vstoupit do diskuse (2)

testProvoz na cyklostezkách i samotná síť cyklostezek v Plzni pozvolna houstne a tak problémy s průjezdem některých krátkých problematických úseků „bolí" víc a víc kolařů. Jedním z takových „bolavých míst” bylo i několik metrů na smíšené stezce pro pěší a cyklisty podél areálu Plzeňského Prazdroje mezi jeho branami. Hlavní koridor vyznačený pro cyklistickou dopravu z Doubravky do centra Plzně cyklistům ale připravil jednu nepříjemnost. Když se smíšená stezka pro pěší a cyklisty na chodníku podél ulice U Prazdroje v roce 2002 vyznačovala, patřila mezi první stezky v Plzni, které byly vyznačeny ve stávajícím chodníku, a její řešení tomu odpovídalo - vodorovným značením byl vyhrazen prostor pro pěší před vchody a „stromořadí" sloupů nesoucí troleje trakčního vedení MHD. V místě trolejbusové zastávky pak na cyklisty z obou stran „vybafla” značka Cyklisto sesedni z kola. Kdo ji ale dodržoval? Téměř nikdo. A ti, co tu jezdili a jezdí denně do práce a z práce mi to potvrzují. Ostatně, i já musím přiznat, že jsem tu vždy jen zpomalila, abych nějakého chodce čekajícího na zastávce nesrazila nebo přinejmenším nevyplašila. Oslovení cyklisté se většinou chovali podobně. Pátrala jsem, proč se značka Cyklisto sesedni z kola dostala na tuto smíšenou stezku. Nakonec se mi to podařilo zjistit: Tehdy to prý bylo jediné schůdné řešení, aby byla v souladu s právní úpravou určena přednost chodců před cyklisty v tomto místě. Značka byla dlouhá léta trnem v oku všem cyklistům, kteří tudy projížděli. Ostatně, nepamatuji si, že by tam někdo sesedl z kola s výjimkou policejních akcí. Opakovaně jsme na tuto situaci upozorňovali, ale reakce úřadů byla stále stejná. Stavební úprava, tedy posun zastávky či vytvoření stezky pro cyklisty za ní v místě, kde je trávník nebyla možná kvůli uloženým inženýrským sítím. Návrhy na zprůjezdnění těchto několika metrů pak stále narážely na nesouhlasné stanovisko dopravních metodiků Krajského ředitelství Policie ČR v Plzeňském kraji. Teprve po posledním odmítnutí vysvitla naděje na schůdné řešení: cyklopiktokoridor. Vyznačení průjezdu pro cyklisty po (v tomto místě přibližně 6 metrů širokém) chodníku piktogramy upozorní jak chodce čekající na zastávce, tak ty vystupující, na možný průjezd cyklistů. Pavla Dyntarová, která má na Správě veřejného statku města Plzně na starosti cyklistický generel města Plzně připravila návrh změny značení na tomto místě, se kterým již dopravní specialisté Krajského ředitelství Policie ČR souhlasili.

 

testMinulý týden byly cyklopiktokoridory vyznačeny. V souvislosti s tím bylo doplněno vodorovné dopravní značení i na výjezdu z parkoviště u brány do pivovaru Gambrinus. Značení tak navazuje na předešlou úpravu semaforu na přechodu přes vjezd do brány pivovaru, kde není jen chodec, ale teď už i symbol (piktogram) kola. Přechod je tedy společný pro pěší a cyklisty - tedy vlastně přechod a přejezd. Jen vodorovné značení mezi semafory stále chybí (možná se čeká na to, až parlament schválí připravované změny zákona 361/2001 Sb., která obsahuje i řešení křížení smíšených stezek přes komunikace) a značky označující začátek a konec smíšené stezky před a za semaforem snad už také brzy zmizí. Teď ještě zbývá věřit, že cyklisté budou místem projíždět opatrně a že nedojde k nějaké kolizi, která by vedla k osazení značky „Cyklisto zpomal". Ne každý cyklista v Plzni totiž ví, jak se při průjezdu tímto místem má chovat, proto připojujeme ještě podrobnější informace o cyklopiktokoridorech. Pokud ani vy teď nevíte, jak se místem jimi vyznačeným pohybovat, přečtěte si následující odstavec. Ostatně - můžete se poptat na znalost piktogramů se svých cyklistických kamarádů a pokud ani oni nevědí, odkázat je na náš článek. Třeba i s tím, že byste si stejně jako já přáli takových procyklistických úprav v Plzni víc!

Co je cyklopiktokoridor a jak se v něm chovat?

testCyklopiktokoridor, neboli piktogramový koridor pro cyklisty upozorňuje řidiče i chodce na zvýšený pohyb cyklistů. Cyklistům ale nedává právo tento cyklopiktokoridorem vyznačený prostor nárokovat. Vlastně jen ostatním účastníkům silničního provozu říká „Pozor, tudy jezdí cyklisté". I když cyklopiktokoridor cyklistům ani řidičům nedává práva a povinnosti jako např. pruh pro cyklisty, představuje významný bezpečnostní prvek. Upozorňuje řidiče motorových vozidel i chodce na projíždějící cyklisty a tak zvyšuje jejich vzájemnou bezpečnost. O cyklopiktokoridorech v Plzni jsme již na našem portálu psali. První plzeňský cyklopiktokoridor vzniknul v Resslově ulici, která je pro cyklisty na rozdíl od motorových vozidel obousměrná, druhý pak v lokalitě U Ježíška, kde cyklistům zprůjezdnil spojení mezi stezkou kolem Radbuzy a křižovatkou u hlavního nádraží.

 

Naše minianketa

Zeptala jsem se několika plzeňských cyklistů, kteří místem často projíždějí:
Jak vnímáte zprůjezdnění stezky u trolejbusové zastávky u pivovaru Gambrinus pro cyklisty?

Sesedali jste tam z kola?


Bohouš: Na kole tudy jezdím do práce skoro každý den. Je skvělý, že ta značka Cyklisto sesedni z kola konečně zmizela. Já tu z kola sesednul jen jednou. Za zastávkou totiž číhali policisté.

 

Míra: Je dobře, že se tam už nemusí sesedat. Stejně to nikdo nedělal.

 

Eva: Zaregistrovala jsem to hned ve čtvrtek odpoledne při cestě z práce a moc mne to potěšilo. Stejně jsem tu vždycky na kole projížděla. Ale opatrně.

 

Franta: Mně je to jedno. Já tam na kole doteď stejně jezdil. Když vidím policajty, jedu jinam.

 

Přečtěte si také

Prvý cyklopiktokoridor v Plzni aneb malá cyklistická revoluce - nejen o tom, jak by měli jezdit v první plzeňské cykloobousměrce cyklisté, ale také o tom, co to je cyklopiktokoridor,proč je důležitý a jak v měm mají jezdit cyklisté i motorová vozidla

Cyklosemafory v Plzni: Blýská se na lepší časy? -  o chystané změně v místech, kde komunikaci křižuje nejen přechod, ale také přejezd pro kola.

Cyklosemafory v Plzni podruhé: Změny v roce 2014 - jak se změnila situace na semaforech pro cyklisty v Plzniběhem roku 2014

Cyklopruhy v komunikaci versus cyklostezky - Jaký je rozdíl v jízdě na kole po cyklostezce vedené souběžné podél komunikace a v cyklopruhu v hlavním dopravním prostoru komunikace. Článek vysvětluje oba pojmy a srovnává obě varianty z pohledu cyklisty.

Diskuse (2)

Vstoupit do diskuse

Fotogalerie