Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Plzeňský bikepoint vzniknul u hlavního cyklorozcestníku

article

Vendula Mirošovská přestřihla pásku spolu s plzeňským primátorem a jeho dopravním náměstkem

Ti, kteří často projíždějí na kole přes Štruncovy sady, mohli sledovat proměnu nenápadné budovy u hlavního cyklorozcestníku. Před pár dny v ní byl otevřen bikepoint Bikeheart. Jak vznikal a komu má sloužit jsme se zeptali Venduly Mirošovské ze spolku Bikeheart centrum cyklistiky, která za vznikem centra stojí.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 26.09.2020

test„Nápad na to vytvořit klubovnu jako zázemí pro vyjížďky, kde si lze nechat věci, oservisovat kolo před nebo po vyjížďce, se zrodil asi půl roku poté, co jsme začali jezdit, tedy na podzim 2018," popisuje začátky přípravy předsedkyně spolku Bikeheart Vendula Mirošovská a pokračuje: „Přemýšleli jsme o tom, jak to uchopit a hledali jsme po Plzni vhodný prostor. Byli jsme si prohlédnout asi čtyři prostory, ale byl tam problém. Buď byl strašně vysoký nájem, který jsme nebyli schopni poplatit, nebo to bylo ve druhém patře, což je ne vždy dostupné pro cyklisty. Kamaráda z našeho spolku při Bikeheart seznamováku trkla do oka tahle budova, kde byla tou dobou ještě cedule Truhlářství po původních nájemcích. Tak jsem zkusila oslovit Sokoly, kterým areál patří. Když začala jednání, ukázalo se, že to není jen budova u cesty, ale celý komplex staveb, který má 400 m2. Tak jsme spolu s architekty přemýšleli, zda se to vůbec dá zrekonstruovat, protože se o to asi deset let nikdo nestaral. Ukázalo se, že předchozí nájemce tu dokonce načerno přistavěl nějaké budovy, které budeme muset ještě strhnout. Uvažovali jsme i o dalším využití objektu ne jen pro naši členskou základnu.”


A tak vymysleli v Bikeheartu koncept bikepointu. Nejdříve začali rekonstrukcí první části, tedy budovy na křižovatce cyklostezek. Inspirovali se konceptem Rapha Cycling Club Houses, které jsou po celém světě. Ty nabízejí prodej základních cyklistických potřeb, osvěžovnu pro setkávání, prostor pro pořádání přednášek, prezentací či tiskových konferencí a místo pro základní servis kol. V bikepointu Bikeheart je k dispozici pro mechaniky na vyžádání i další nářadí na složitější opravy. „Zatím nejvyužívanější věc je pumpička," říká s úsměvem Vendula Mirošovská a popisuje další plány: „Teď bychom chtěli ještě využít prostor vzadu, který dřív sloužil jako zázemí kuželkárně, a přetvořit ho pro akce pro 60-70 osob."

 

Bikeheart centrum cyklistiky, z.s. - Zaměřuje se na sportovní aspekt cyklistiky, takže 90 procent jsou lidé, kteří mají horská kola, 10 procent jsou silničáři, kteří jezdí na silniční vyjížďky. Členská základna nyní čítá 63 členů. Spousta dalších účastníků se účastní vyjížděk. Má členy od 11 do 65 let. Název napadl Vendulu už v roce 2016. Když řešila nějaký český název, tak zjistila, že většina těch, co by pasovaly, je už zabraná. Navíc nechtěli mít podobný název, jaký už existuje. Pletlo by se to. Asi každý ví co to Bike (=kolo) i Heart (=srdce) je a i skupina seniorů to bere dobře.

Celou rekonstrukci bylo nutné krok po kroku projednat s památkáři. Ti měli radost, že se do obnovy pouští někdo, kdo chce obnovit původní stavbu. Ale nebylo to tak jednoduché. Největším problémem realizace byla administrativa projektu a jednání na úřadech. Například na stavebním úřadě nám řekli na základě pohledu na letecký snímek, kde byla ta stará listím zapadaná střecha, že budova neexistuje a že neví, k čemu vlastně máme ten projekt. Ale většina úředníků byla v pohodě.


Celé zbudování bikepointu Bikeheart vyšlo na 2 450 tisíc korun. „Nejvíc pomohl architekt Kamil Mrva, hlavně s financováním. Nejen tím, že celý projekt udělali architekti Kamil Mrva a Michaela Mrázová jako sponzorský dar, ale i tím, že nám půjčili finance na to, abychom se nezastavili v průběhu rekonstrukce," říká Vendula Mirošovská. Velkou měrou pomohl Plzeňský Prazdroj grantovým programem Prazdroj lidem, dále Plzeňský kraj, Město Plzeň a spousta přispěvatelů přes Hithit. „Měli jsme také štěstí, že jsme získali partnery z řad plzeňských firem, např. Škoda díly přispěly 100 tisíc, ale i menší materiálové plnění nám pomohlo. No a já jsem do toho dala všechny své úspory," dodává Vendula Mirošovská.

 

Chystané akce

testNa letošní podzim je v bikepointu připraveno hned několik akcí. Minimálně do konce října je v zadní části k vidění výstava černobílých portrétních fotografií cyklistů Tomáše Třeštíka. Na 16. října je naplánován Kurz první pomoci, v průběhu října pak přednáška Terezy Votavové o jízdě na gravelu po Norsku. (Tereza Votavová je bývalá reprezentantka ve fourcrossu, nyní lektorka jízdy na horských kolech pro ženy.) V plánu je také Kurz základního servisu kola s možností si to vyzkoušet. „Nejspíš uspořádáme cyklobazárek. Výtěžek chceme opět věnovat kardiooddělení dětské kliniky FN na Lochotíně," vyjmenovává plánované aktivity Vendula Mirošovská. K tomu chce Bikeheart nabídnout prostory cyklistickým sportovním oddílům na jejich tiskové konference a schůzky před a po začátku sezóny.

 

Co bikepoint nabízí

Čepují zde Birel a Prazdroj 12° můžete zde posedět na pětadvaceti židlích u malých stolečků uvnitř nebo na zahrádce venku. Uvnitř je televize, kde mohou přítomní společně sledovat třeba cyklistické závody. V centru je možné usušit si mokré oblečení na k tomu určeném žebříku. Otevřeno je denně od 10 do 21 hodin. Nyní sem chodí jen stálí návštěvníci a také rodiče dětí, které cvičí v sokolovně. V zimě bude asi otevírací doba kratší. Do konce října ale chtějí zachovat stávající.


testVenku jen pár metrů od vchodu, je stojan na kola. Je otázkou, jak bude vyhovovat městským a dálkovým cyklistům stojan, který se používá na cyklistických závodech na odstrojená kola. „S dětskou sedačkou i brašnami to funguje dobře, takže to zatím necháváme takto. Pokud se objeví víc dálkových jezdců s brašnami, kteří se do stojanu nedostanou, tak budeme vymýšlet další stojany. Využití prostranství musíme řešit se Sokolem, dvůr máme totiž ve spoluužívání. Přístřešek nám ale nepovolí," říká Vendula Mirošovská a dodává: „Až se pustíme do rekonstrukce zadní části, tak tam počítáme s tím, že bude možné si tam nechat kolo i věci v uzamykatelných skříňkách, takže to bude fungovat jako zastřešená uzamykatelná úschovna kol."

 

Přečtěte si také

Pošumavské cyklotraily lákají bikerské fajnšmekry - o nových enduro trailech v údolí Otavy

Berounka trails se zřejmě rozrostou - o prvních trailech nad Berounkou a plánech na jejich rozšíření

Jak plzeňští cykloturisté a bikeři ochutnali singltrek - jak vypadají nejznámější české traily a proč by si je měli vyzkoušet i cykloturisté

Jak jsme se projeli regionem a zlomili přitom rekordy - reportáž z 250 kilometrů dlouhé trasy jednoho z ročníků akce Západočeským regionem za 17 hodin spolu s radami, jak se na takovou štreku na kole připravit

Krajský cykloFANATIK je výzvou pro každého cyklistu - o závodě, který navázal na „Západočeským regionem za 17 hodin" 

Boulodráha aneb pumptrack pod komínem. Je první v kraji. - kde najdete první pumptrack v Plzeňském kraji

Na Radnicku mají další pumptrack. Svaťák je hlinitý. - jak se jezdí na hlinitém pumptracku

Singlík u Horní Břízy - lahůdka nejen pro bikery - článek o tom, jak vznikal ručně dělaný sigltrail u Horní Břízy, jen pár kilometrů severně od Plzně

Nové MTB trasy otevřeli u Čerchova - o MTB trasách v česko-bavorském příhraničí u Čerchova

Karel Babka o závodě 1000 Miles Adventure 2013 - finišér Karel Babka o extrémním závodě s extrémními zážitky 

Noční závod Night bike Stupno pohledem nováčka - čím se liší noční cyklistický závod od toho ve dne?

Fotogalerie