Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Letošní cykloprohlídky začínají. Jaké budou?

article

Když jsem před 12 lety s cykloprohlídkami začínala, lidé nevěděli, co si pod tímto novým slovem představit. Roky průvodcování po málo známých či dokonce neznámých zajímavostech s výkladem a vstupem do turistům jindy uzavřených objektů to ale změnily. Není divu, že cykloprohlídky lákají stále nové cyklisty. Lidé jsou zvědaví a ti na dvou kolech se o místní vlastivědu zajímají stále víc. A také o přírodu. Cykloprohlídky jsou jednou z mála možností, jak se s ní zblízka seznámit a něco se o ní i dovědět...

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 06.05.2015

testJiž když jsem s cykloprohlídkami začínala, stanovila jsme si dva hlavní cíle:

  • seznámit účastníky s méně používanými úseky cyklistických stezek a komunikací vhodnými pro cyklisty a tím umožnit bezpečnější pohyb cyklistů po Plzni a okolí
  • představit jim méně známé nebo téměř neznámé zajímavosti Plzně a okolí.
Mnohdy mne příprava jednotlivých tras dovedla doslova k dobrodružným výpravám. To když jsem třeba marně hledala smrk Troják a byla jen několik desítek metrů od něho, nebo když jsem studovala květinky, pro které jsou jednotlivá místa chráněná. Kurs geologie a paleontologie pořádaný Hvězdárnou a planetáriem Plzeň mi pomohl dát nový rozměr kamenným přírodním krásám kolem mne. Rázem jsem totiž nemíjela skálu, ale třeba vrstvy slepenců, nešlapala na kopec ale po třetihorní lávě. Když připočtu zajímavé zážitky se zvířaty, jako třeba pozorování mládě černého čápa opatrně poletující před mým kolem, nebo hledání kamenných křížů, byla příprava některých tras pěkným dobrodružstvím. Jízdou po málo známých cestách, kterými se cyklista může vyhnout frekventovaným komunikacím, si mnozí účastníci odvezli z cykloprohlídek i užitečnou zkušenost. A díky těmto zkušenostem a zážitkům se vracejí, aby se mnou absolvovali další cykloprohlídkové okruhy a viděli zase něco nového, o čem před tím, když místem projížděli, ani netušili. A právě to mne vede k dalším a dalším „objevitelským trasám", při kterých s kamarády hledáme další neznámá, ale zajímavá místa, kam bych mohla účastníky cykloprohlídek zavést. Prostor je omezený, protože prohlídkové okruhy sobotních cykloprohlídek by měl zvládnout běžný cykloturista, který občas sedne na kolo a rád se projede po cestách i silnicích. Postupně přitom sleduji zvyšující se zájem o vlastní region a jeho historii. Cykloprohlídky tento místní patriotismus podporují a já jsem tomu ráda.

testBěhem deseti let, kdy v Plzni cykloprohlídky organizuji, vzniklo několik okruhů. Ke stávajícím již 22 okruhům přibydou letos o prázdninách opět dva nové - premiérové. Někdo by si asi řekl, že tolik tras z Plzně do Plzně musí prokřižovat celé plzeňské okolí a další již nelze vymyslet. Jenže stále je co objevovat a když to člověk nejméně čeká, objeví nová místa, která stojí za návštěvu a řádnou prohlídku. Letošní dvě premiérové trasy zavedou cyklisty k památným stromům a k mostům a lávkám plzeňských řek. Okruh „Plzeňské mosty a lávky"  vás zavede k několika zajímavým plzeňským mostům a prozradí přitom něco z jejich historie. Tyršův most, Wilsonův most a most na Jateční mají zajímavou historii nejen vzniku, ale také služby o povodních. Nové plzeňské lávky pak mají význam hlavně pro pěší a cyklisty, kteří se pohybují po plzeňských ‚greenways´. Druhá premiérová trasa „Po památných stromech Plzeňska"  zavede cyklisty k několika zajímavým památným stromům s nezvyklou historií a seznámí účastníky s dalšími perlami mezi památnými stromy našeho kraje. 

 

Cykloprohlídky přilákají každý rok nové cyklisty. Zájem o vlastní region v posledních letech totiž vzrůstá. Někteří se cíleně vydávají na tematické trasy s cílem dovědět se více o své oblíbené lokalitě nebo tématu, jiní to prostě jen jedou zkusit, aby zjistili, jak taková cykloprohlídka vlastně probíhá. Zatímco běžný průvodce nabízí informace o historii či památkách, já se ve svém průvodcovském výkladu zaměřuji i na přírodu. Pokud tedy navštívíme nějaké chráněné území, ukazuji živé rostliny, keře, stromy, či geologické útvary, kvůli nimž je dotyčné území chráněno. Pro rodiče, co vezmou s sebou dítka školou povinná, je to vlastně místní vlastivěda v terénu. Těm starším, co znalosti ze školy již zapomněli, je pomohou oživit. Cykloprohlídky absolvují cyklisté všeho věku od školáků (nejmladšímu bylo 7 let) až po seniory (nejstarší paní bylo 75 let!). Při vyplňování pamětního listu s počtem ujetých kilometrů jsou mnozí překvapeni, kolik vlastně našlapali. Při spoustě zajímavých zastávek s výkladem průvodce totiž nemají čas myslet na šlapání do pedálů a na to, kolik kilometrů jim ještě zbývá domů.


test Nové tipy na zastávky na trase čerpám z knihy Ondřeje Vohradského a Michala Mergla Vycházky za geologickými zajímavostmi Plzně a okolí, i z kursu geologie a paleontologie při Hvězdárně a planetáriu města Plzně. Přednášky Josefa Muchy a zajímavé exkurse po Plzeňsku byly inspisrací například pro Geologickou trasu a trasu Za uhlím na Plzeňsku. Geologické zastávky máme i na dalších trasách, např. při okruhu Krajem kaolinových dolů nebo Povodím Radbuzy  - tam se dovíte, jak vlastně vznikal kaolin. Zajímavostí na trasách cykloprohlídek je ale mnohem více - třeba zjistíte, kde byla největší koncetrace kostelů v Čechách, kde mají nezvykle situovaný kostel s obrácenou orientací oltáře, kde je lípa Na Mrtoli, co je to douglaska a jak ji poznáte, nebo kde byla v Plzni dříve botanická zahrada. Určitě také objevíte nová místa s krásným výhledem a spoustu nepoznaných cest. Ještě se mi nestalo, že by někdo před tím, než vyjel na trasu, znal všechny cesty, po kterých projíždíme. Tu šanci přiučit se, kudy si příště naplánovat výlet na kole, máte i vy, pokud se na cykloprohlídku vydáte. S cykloprůvodcem je to něco jiného, než když pojedete sami. Kdo vyzkouší jeden okruh, většinou se vrací i na další... Některým se společné výlety na kole zalíbí tak, že se přidávají i k našim "objevitelským" trasám.

 

První prohlídka se koná v sobotu 9. května a je celodenní. Další  prohlídka se koná ve čtvrtek. Ty ostatní již podle pravidelného jízdního řádu: každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci až do září. Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz

 

testNež se vydáte na cykloprohlídku

  • Krátké okruhy, které jezdím ve čtvrtek odpoledne zvládnou i netrénovaní cyklisté. Mimoplzeňské sobotní okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine.
  • Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková.
  • Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše.
  • Stejně jako loni dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.
  • V případě deště v době startu se prohlídka nekoná.
  • I letos bude proto cena jen symbolická a bude v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 50 Kč, děti 20 Kč, rodina (max. 4 osoby) 100 Kč. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice.
  • Start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15 h a o sobotách v 8.45 h.
  • Každý účastník při koupi jízdenky svým podpisem stvrzuje, že jede na vlastní nebezpečí.
  • Za děti zodpovídají rodiče nebo jejich dospělý doprovod.

Trasy (okruhy) cykloprohlídek

Informace o jednotlivých trasách jsou již zvěřejněny v naší sekci Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky. Popisy letošních premiérových okruhů budou zveřejněny o prázdninách přibližně týden před premiérou.

 

Termíny cykloprohlídek 2015

Budou letos probíhat každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září takto:
- každý druhý čtvrtek v měsíci se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

- každou druhou sobotu se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

testSRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:

So 9. května, start v 9.00 - Krajem kaolinových dolů
Čt 14. května, start v 16.30 - Ke Koterovské vyhlídce
Čt 11. června, start v 16.30 - Historií plzeňských řek
So 13. června, start v 9.00 - Rokycanskem
Čt 9. července, start v 16.30 - Plzeňské mosty a lávky - PREMIÉRA
So 11. července, start v 9.00 - Za kamennými kříži
So 8. srpna, start v 9.00 - Po památných stromech Plzeňska - PREMIÉRA
Čt 13. srpna, start v 16.30 - Přírodní zajímavosti a výhledy
Čt 10. září, start v 16.30 - Plzeňské mosty a lávky
So 12. září, start v 9.00 - Po památných stromech Plzeňska

Pro skupiny na požádání dle domluvy.
Veškeré termíny i s informacemi o trasách najdete zde.

 

Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz .  

 

Prémiérové okruhy (trasy) pro rok 2015

test

 

„Plzeňské mosty a lávky" trasa - premiéra ve Čt 9. července 2015
Zahrnuje: most na Jateční, lávka u sv. Jiří, lávky u nádraží, most Nad nádražím, Tyršův most
Délka: cca 30 km, 3-4 hod  
Náročnost: střední, 1x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

„Po památných stromech Plzeňska" trasa - premiéra So 8. srpna 2015
Zahrnuje:
lípa na Mrtoli, tisovec dvouřadý a mlynářova lípa v Dolní Lukavici, Lípa pod Ticholovcem
Délka: cca 55 km, 6-8hod vč. zastávky na oběd
Náročnost: střední, 1x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

Přečtete si také

Sezóna plzeňských cykloprohlídek začíná -  o cykloprohlídkách na sezónu 2014

Poznávejte Plzeňsko na kole při cykloprohlídkách - o cykloprohlídkách na sezónu 2013

Cykloprohlídky - místní vlastivěda ze sedla kola - ZMĚNY! - o cykloprohlídkách na sezónu 2012 

Cykloprohlídky nabízejí pohodové poznávání ze sedla kola - o cykloprohlídkách na sezónu 2011

Cykloprohlídky - informace o cykloprohlídkách na oficiálním webu města Plzně

Cykloprohlídka po nových cyklostezkách - o cykloprohlídce, která je každý rok jiná, protože vždy ukazuje jen novinky, které byly pro cyklisty vybudovány za poslední rok