Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Sezóna plzeňských cykloprohlídek začíná

article

Kolo je příjemný a zdravý dopravní prostředek pro poznávání krás blízkého i vzdáleného okolí. Často právě blízké okolí opomíjíme a jezdíme kolem zajímavých míst bez povšimnutí. Ne tak při cykloprohlídkách. Možná se podivíte, co vše můžete objevit doslova za humny. Cykloprohlídky představují málo známé zajímavosti a cesty pro kola zdatnějším i ne příliš zkušeným cyklistům. I letos startují v květnu podle pravidelného jizdního řádu - každý druhý čtvrtek a každou druhou sobotu. Co vás letos čeká?



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 08.05.2014

testV Plzni potkávám stále více lidí na kole. Toho, kdo z auta přesedne na kolo, to zpočátku svádí jezdit stejnými cestami jako když jede autem. Na kole je to ale jiné. Můžete se protáhnout slepou ulicí, provést kolo tam, kde jsou schody anebo se po nějaké cestě vyhnout frekventované komunikaci. Že přitom narazíte na zajmavá místa, kterých jste si dříve nevšimli, je  nasnadě. Zkušenosti z cest, které jsou vhodné pro jízdní kolo si cyklisté často předávají navzájem. I já se některé tyto „nábližky” naučila od kamarádů, na jiné jsem přišla při svých objevitelských vyjížďkách na kole. A teď se o tyto zkušenosti i nezvyklé objevy dělím s účastníky cykloprohlídek. Ty mají splňovat dva hlavní cíle:

  • seznámit s méně používanými úseky cyklistických stezek a komunikací vhodnými pro cyklisty a tím umožnit bezpečnější pohyb cyklistů po Plzni a okolí
  • představit méně známé, nebo téměř neznámé zajímavosti Plzně a okolí.

testBěhem deseti let, kdy v Plzni cykloprohlídky organizuji, vzniklo několik okruhů. Ke stávajícím již 20 okruhům přibydou letos o prázdninách opět dva nové - premiérové. Někdo by si asi řekl, že tolik tras z Plzně do Plzně musí prokřižovat celé plzeňské okolí a další již nelze vymyslet. Jenže stále je co objevovat a když to člověk nejméně čeká, objeví nová místa, která stojí za návštěvu a řádnou prohlídku. Letošní dvě premiérové trasy zavedou cyklisty ke kamenným křížům a na břehy plzeňských řek. Okruh „Za kamennými kříži"  vás zavede nejen ke kamenným křížům, ale také k jiným drobným kamenným památkám a vysvětlí jejich účel a důvod vzniku, například i to, že ne každý kamenný kříž je křížem smírčím. Druhá premiérová trasa „Historií plzeňských řek" provede cyklisty po plzeňských ‚greenways´ podél řek a upozorní na místa, která před pár desítkami let vypadala zcela jinak.

 

Cykloprohlídky přilákají každý rok nové cyklisty. Zájem o vlastní region v posledních letech totiž vzrůstá. Někteří se cíleně vydávají na tematické trasy s cílem dovědět se více o své oblíbené lokalitě nebo tématu, jiní to prostě jen jedou zkusit, aby zjistili, jak taková cykloprohlídka vlastně probíhá. Zatímco běžný průvodce nabízí informace o historii či památkách, já se ve svém průvodcovském výkladu zaměřuji i na přírodu. Pokud tedy navštívíme nějaké chráněné území, ukazuji živé rostliny, keře, stromy, či geologické útvary, kvůli nimž je dotyčné území chráněno. Pro rodiče, co vezmou s sebou dítka školou povinná, je to vlastně místní vlastivěda v terénu. Těm starším, co znalosti ze školy již zapomněli, je pomohou oživit. Cykloprohlídky absolvují cyklisté všeho věku od školáků (nejmladšímu bylo 7 let) až po seniory (nejstarší paní bylo 75 let!).  Při vyplňování pamětního listu s počtem ujetých kilometrů jsou mnozí překvapeni, kolik vlastně našlapali. Při spoustě zajímavých zastávek s výkladem průvodce totiž nemají čas myslet na šlapání do pedálů a na to, kolik kilometrů jim ještě zbývá domů.


testPříprava nového okruhu není tak jednoduchá, jak to možná na první pohled vypadá. Každou novou trasu při předem projíždím, někdy jedu do terénu i několikrát, abych našla tu nejlepší cestu k zajímavým místům. Pak je třeba ještě připravit průvodcovský text - cca 10-12 stránek o zajímavostech, které uvidíme, či navštívíme. Téměř na každé trase máme vstup do nějakého objektu, kam se běžně nedostanete.  Mám i své odborné poradce: Andulku Hostičkovou na architektonické památky a jejího muže Miloše, který mi radí s botanikou. Právě díky němu se třeba u Kamenného rybníka dozvíte o vodní masožravé rostlině bublinatce jižní, na jejíž zajímavý způsob lovení vodních živočichů mne upozornil. Příprava informací o botanických zajímavostech je trochu náročnější než třeba ta k zajímavostem geologickým. Pokud pojedete např. okruh Kozelským polesím v květnu, uvidte jiné kvetoucí rostliny než v červnu. Ale i geologie bývá zajímavá. Tady mi pomohl Ondra Vohradský a kniha Vycházky za geologickými zajímavostmi Plzně a okolí, kterou před několika lety s Michalem Merglem vydali. Nové tipy na zastávky na trase čerpám i z kursu geologie a paleontologie při Hvězdárně a planetáriu města Plzně. Přednášky Josefa Muchy a zajímavé exkurse po Plzeňsku byly inspisrací například pro Geologickou trasu a trasu Za uhlím na Plzeňsku. Geologické zastávky máme i na dalších trasách, např. při okruhu Krajem kaolinových dolů nebo Povodím Radbuzy  - tam se dovíte, jak vlastně vznikal kaolin. Zajímavostí na trasách cykloprohlídek je ale mnohem více - třeba zjistíte, kde byla největší koncetrace kostelů v Čechách, kde mají nezvykle situovaný kostel s obrácenou orientací oltáře, kde je lípa Na Mrtoli, co je to douglaska a jak ji poznáte, nebo kde byla v Plzni dříve botanická zahrada. Určitě také objevíte nová místa s krásným výhledem a spoustu nepoznaných cest. Ještě se mi nestalo, že by někdo před tím, než vyjel na trasu, znal všechny cesty, po kterých projíždíme. Tu šanci přiučit se, kudy si příště naplánovat výlet na kole, máte i vy, pokud se na cykloprohlídku vydáte. S cykloprůvodcem je to něco jiného, než když pojedete sami. Kdo vyzkouší jeden okruh, většinou se vrací i na další...

 

První prohlídka se koná ve čtvrtek 8. května a je tentokrát (díky státnímu svátku) celodenní. Další  prohlídka se koná v sobotu. Ty ostatní již podle pravidelného jízdního řádu: každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci až do září. Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz

 

testInformace před cestou

  • Krátké okruhy, které jezdím ve čtvrtek odpoledne zvládnou i netrénovaní cyklisté. Mimoplzeňské sobotní okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25-30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine.
  • Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková.
  • Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše.
  • Stejně jako loni dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.
  • V případě deště v době startu se prohlídka nekoná.
  • I letos bude proto cena jen symbolická a bude v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 30 Kč, děti 10 Kč, rodina (max. 4 osoby) 50 Kč. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice.
  • Start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem - tedy ve čtvrtky v 16.15 h a o sobotách v 8.45 h.
  • Každý účastník při koupi jízdenky svým podpisem stvrzuje, že jede na vlastní nebezpečí.
  • Za děti zodpovídají rodiče nebo jejich dospělý doprovod.

 

Trasy (okruhy) cykloprohlídek

Informace o jednotlivých trasách jsou již zvěřejněny v naší sekci Trasy pro cyklovýlety --- S průvodcem - cykloprohlídky. Popisy letošních premiérových okruhů budou zveřejněny o prázdninách cca týden před premiérou.

 

Termíny cykloprohlídek 2014

Budou letos probíhat každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září takto:
- každý druhý čtvrtek v měsíci se pojede jeden z kratších plzeňských okruhů, sraz vždy v 16.15 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice (POZOR- v srpnu 2014 změna!)
- každou druhou sobotu se pojede jeden z delších mimoplzeňských okruhů sraz vždy v 8.45 na nám. Republiky u Infocentra vedle radnice

testSRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice:

Čt 8. května, start v 9.00 - Geologická
So 10. května, start v 9.00 – Za uhlím na Plzeňsku
Čt 12. června, start v 16.30 - Kolem Valíku
So 14. června, start v 9.00 – Povodím Radbuzy
Čt 10. července, start v 16.30 – Chlumská
So 12. července, start v 9.00 -  Za kamennými kříži - PREMIÉRA
Čt 14. srpna, start v 16.30 – Historií plzeňských řek – PREMIÉRA
So 16. srpna, start v 9.00 – Povodím Úhlavy (POZOR-ZMĚNA:  3. So v měsíci)
Čt 11. září, start v 16.30 - Historií plzeňských řek
So 13. září, start v 9.00 - Za kamennými kříži

 

Pro skupiny na požádání dle domluvy.
Veškeré termíny i s informacemi o trasách najdete zde.

Pokud nechcete některou zmeškat, napište si o zasílání cyklomejlu - kde najdete všechny pozvánky spolu s informacemi o nových článcích na portálu plzenskonakole.cz .  

 

Prémiérové okruhy (trasy) pro rok 2014

test

 

„Za kamennými kříži" trasa - premiéra v So 13. července 2014
Zahrnuje:
severní Plzeňsko, muzeum kol Líšťany
Délka: cca 60 km, 6-8hod
Náročnost: střední, 3x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

 

„Historií plzeňských řek" trasa - premiéra ve Čt 14. srpna 2014
Zahrnuje: Koterovský mlýn, plzeňský Iris, Prameny, Tyršův most
Délka: cca 30 km, 3-4 hod vč. zastávky na oběd
Náročnost: střední, 1x větší stoupání

Více informací o trase najdete cca týden před premiérou zde

 

Přečtete si také

Poznávejte Plzeňsko na kole při cykloprohlídkách - o cykloprohlídkách na sezónu 2013

Cykloprohlídky - místní vlastivěda ze sedla kola - ZMĚNY! - o cykloprohlídkách na sezónu 2012 

Cykloprohlídky nabízejí pohodové poznávání ze sedla kola - o cykloprohlídkách na sezónu 2011

Cykloprohlídky - informace o cykloprohlídkách na oficiálním webu města Plzně

Cykloprohlídka po nových cyklostezkách - o cykloprohlídce, která je každý rok jiná, protože vždy ukazuje jen novinky, které byly pro cyklisty vybudovány za poslední rok