Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy

article

Právě na prvního máje začíná letošní sezóna cyklobusů v Plzeňském kraji. Z Plzně vyjedou hned dva cyklobusy do Českého lesa, další pak do Brd. Cyklistům z Plzeňska tak umožní poznání odlehlejších částí kraje s nádhernou přírodou a pěknými cestami pro kola. Cyklobusy v Českém lese dokonce umožňují kombinované využití obou linek. Pokud jste cyklobusem ještě nejeli, nabízíme vám kompletní informace a pokud chcete inspiraci, kam se vydat na kole poté, co vystoupíte, máme pro vás několik zajímavých tipů.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 29.04.2015

Ten, kdo má rád Šumavu ví, že v cyklistické sezóně se tam na cestách prohání množství cyklistů od rodin s dětmi až po bikery. Naopak oblast Českého lesa ještě stále není tak frekventovaná. Možná právě proto láká přírodymilovné cyklisty. Jízda po cestách v oblasti bývalé železné opony se stopami po opuštěných vesnicích, kudy nyní vede stejnojmenná Stezka železné opony, je mnohdy balzám na duši, zvlášť v těchto jarních dnech, kdy můžete spatřit kvetoucí ovocné stromy ze zahrad dávno vysídlených obcí. Oba cyklobusy do Českého lesa, tedy cyklobus Český les, který letos opět zajíždí až do Přimdy, i cyklobus Mže, který projíždí Tachovem až na Knížecí Huť, můžete vhodně zkombinovat, což jinde na území Plzeňského kraje nejde.

test

Cyklobus Český les

testAutobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:00 hodin, nazpět pak ze Železné v 17:10 hodin. Přepravuje až 25 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440444 jede po trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá n. Radbuzou - Železná - Přimda. Tento cyklobus jezdí již od roku 2009 z iniciativy obcí Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice, ke kterým se později přidala i Přimda, kam již třetí rok cyklobus zajíždí. Tímto cyklobusem pojedete i s kolem do krásné příhraniční oblasti Českého lesa, kam byste se vlakem z Plzně jen těžko dostávali. V území, do kterého se cyklobusem Český les dostanete, můžete navštívit také Sedmihoří, ale i zajímavá místa v pohraničí, jako je pramen řeky Radbuzy, Závist - místo s domem na rozvodí Labe a Dunaje, starý, Karlovu mostu podobný kamenný most v Bělé nad Radbuzou, rybník Sycherák, romantickou zříceninu hradu Přimda. Jízdní řád této cyklobusové linky najdete v příloze tohoto článku.

 

Cyklobus Mže

test Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:15 hodin, do Staré Knížecí Huti ve výšce cca 700 m n.m. přijíždí v 10.05 minut. Nazpět do západočeské metropole vyjíždí ze zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť v 15.50 hodin. Se zastávkou v Tachově (odjezd v 16:25) má příjezd do Plzně 17.42h. Přepravuje až 19 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440333 jede po trase Plzeň - Stříbro - Bor - Tachov - Knížecí Huť do severní části Českého lesa. Cyklobus Mže jezdí již od roku 2013 z iniciativy města Tachova s podporou Plzeňského kraje. Kromě Tachovska můžete cyklobusem Mže navštívit testtaké Sedmihoří, ale i zajímavá místa v pohraničí,  jako je loni otevřená rozhledna Havran, jízdárna Světce nebo zámek v Tachově.

 

Na výlet cyklobusem Mže mohou ale vyrazit i Tachovští třeba po obědě - cyklobus totiž ve 13h vyjíždí z Tachova znovu na konečnou zastávku Lesná,Stará Knížecí Huť. Přespolní mohou tento odpolední spoj využít například pokud se ubytují ve sportovním areálu tachovské Rychty, kde cyklobus Mže zastavuje (zastávka Tachov,Rychta). Jízdní řád této cyklobusové linky najdete v příloze tohoto článku.

 

Brdský cyklobus

Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 7:45 hodin, do Příbrami přijíždí v 9.30 hodin. Nazpět do západočeské metropole vyjíždí ze zastávky Příbram v 15.30 hodin. Příjezd do Plzně má v 17.15 hodin. Přepravuje až 27 ks jízdních kol. Tato autobusová linka č. 440555 jede po trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy - Rožmitál p. Třemšínem - Příbram v rámci linky č. 440555. Brdský cyklobus je nejstarší cyklobusovou linkou z Plzně, která jezdí do Brd již od roku 2008. Jízdní řád této cyklobusové linky najdete v příloze tohoto článku.

 

Ceny za přepravu

testCena za přepravu osob (jízdné) v uvedených cyklobusech se řídí dle zvláštního ceníku za ujetý kilometr. Je však poskytována řada slev. Držitelé karet ISIC/ISTC obdrží 20% slevu, platí i sleva na žákovské jízdné a cestující platící čipovou kartou ČSAD ušetří dalších 5 % z ceny. Cena jízdenky bez slev pro cyklistu například z Plzně do Staré Knížecí Huti je 122 Kč. Cena za přepravu jízdního kola (dovozné) činí jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 Kč za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za 20 Kč. Levnější zpáteční dovozné získáte po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:40 do neděle 19:40).

 

Rodiny (skupina až pěti osob, z nichž jen dva mohou být starší 15 let) mohou využít zvýhodněné rodinné jízdné. Jízdné je ideální pro rodiče s až třemi dětmi do 15 let. Příbuzenský vztah však není podmínkou. Lákavé pro skupiny s malými cestovateli je také bezplatné dovozné na dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a na jízdní kola pro děti do 6 let.

 

Rezervace a předprodej jízdenek a místenek

Před cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci místa pro osoby i jízdní kola. Letos se velmi se osvědčila změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, který je nyní pohodlnější (i přes Internet) a přístupnější pro více úseků. Jízdenku včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) můžete zakoupit ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku. Nákup ale můžete také uskutečnit po internetu pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku.

test 

Výlety cyklobusem

Chcete-li se inspirovat, nabízíme vám několik možností cyklovýletů některými cyklobusy. Další výlety budeme průběžně přidávat tak, jak je pro vás projedeme přímo v terénu:


Výlety do Českého lesa

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

 

Výlety do Brd

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků

 

Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus - kompletní informace o cyklobusech na stránkách dopravce včetně jízdních řádů, ceníku a tipů na výlety
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

 

Přílohy

Cyklobus Český les - jízdní řád 2015 (11.06 kB)
Cyklobus Mže - jízdní řád 2015 (9.30 kB)
Brdský cyklobus - jízdní řád 2015 (12.91 kB)
Ceník jízdného (27.78 kB)