Na úvodní stránku
mail

Trasy pro cyklovýlety

 

Tipy na výlety na kole z Plzně do bližšího či vzdálenějšího okolí. Trasy jsou rozděleny podle náročnosti. Vyberte si vhodný typ z podmenu.

Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny

article

Oblast Českého lesa v blízkosti hranic, kde bývala železná opona, je v protkána sítí lákavých cyklotras

V trojúhelníku mezi Rozvadovem, Přimdou a Železnou se nachází hned několik zajímavých naučných stezek. Ono tu totiž je opravdu mnoho zajímavých míst. Několik přírodních památek (rašelinná Jezírka u Rozvadova, bukový prales na Dianě a ostrůvek původního lesa kolem zříceniny hradu Přimda), pár vyhlídkových míst (vrchol Přimdy, rozhledna Milíře) a krásné cesty po vrcholových pláních s prameništi potoků do hněda zabarvených rašelinou. Klidné cesty lesem i bezlesím, kde téměř nepotkáte stavení - leda tak bývalou rotu, či zbytky domů nějaké zaniklé vsi. Trasa má tři varianty od nejkratší po nejdelší a navazuje na zastávky cyklobusu Český les. Tu nejkratší trasu zvládne běžný cykloturista.

 

Start: (Železná) Přimda

Cíl: Železná (Bělá nad Radbuzou)

 



Autor: cykloRADKA Aktualizace: 20.05.2015

testČeský les - příhraniční oblast na hranici s Bavorskem. Kraj, kterým dříve procházela přísně střežená hranice nazývaná železná opona. Nyní ráj pro cyklisty milující přírodu. Cesty, které protkávají zdejší lesy či dřívější pole a pastviny nabízející nádherné výhledy do kraje, nejsou zdaleka tak frekventované jako podobné cesty třeba na Šumavě. Přesto si s nimi co do krásy nezadají. Díky cyklobusům se ale do Českého lesa nyní dostanete z Plzně až ke hranicím. O sobotách a svátcích sem jezdí již druhýmrokem rovnou dva cyklobusy - cyklobus Mže přes Stříbro a Tachov so Staré Knížecí Huti a cyklobus Český les přes Poběžovice, Hostouň a Bělou nad Radbuzou do Železné a do Přimdy. Právě díky podpoře těchto obcí se můžete do Českého lesa svézt cyklobusem. My vám k tomu nabízíme několik tipů na cyklovýlety, které na linky obou cyklobusů navazují. Nechte se inspirovat a vydejte se do krásné přírody českého pohraničí v Českém lese...

 

Tentokrát vám opět nabízíme tři varianty trasy, Jde ale v podstatě jen o jednu, u které si sami vyberete, jak dlouhou její část pojedete. Buď vystoupíte z cyklobusu už na Železné (Varianta A - nejdelší) nebo až na Přimdě a odtud pojedete do Železné (Varianta B - pro „pohodáře"), kde můžete sednout na zpáteční trasu do cyklobusu Český les. Pokud se vám bude chtít a budete mít čas, můžete dojet až do Bělé nad Radbuzou a do cyklobusu nasednout až tam. 

Popis trasy Varianta A (nejdelší pro zvědavé cykloturisty)

testPro ty, co si chtějí český les opravdu užít, nabízíme vystoupit z cyklobusu již na Železné a většinu jeho poslední části trasy si raději projet na kole. Silnice ze Železné na Přimdu není moc frekventovaná, ale pozor - do Přimdy vás čekají dva pěkné kopečky - první ke zřícenině kostela sv. Apoleny, druhý pak do Přimdy. Pokud kopce moc nemusíte, vystupte z cyklobusu raději až na Přimdě. Neuvidíte ale lípu Jindřicha Kolowrata v Málkově - není totiž u cesty a ušetříte si 16 km této trasy, což je úsek ze Železné do Přimdy. Dále pokračujte úsekem popsaným ve variantě B a pokud to zvládne fyzicky i časově tak i posledním úsekem ze Železné do Bělé nad Radbuzou popsané ve variantě C. Celá trasa ze Železné přes Přimdu (to je 16 km) do Železné (+24 km) a pak Bělé nad Radbuzou (dalších 16km) má celkem 56 kilometrů. Ale díky pozdějšímu odjezdu cyklobusu Český les je docela dobře zvládnutelná.


Popis trasy Varianta B (nejkratší pro „pohodáře")

testTento úsek mezi Přimdou a Železnou vás zavede do nejhezčích a nejzajímavějších partií Českého lesa. Také proto zde vzniklo několik naučných stezek provádějících pěší i cyklisty po těchto místech. Hned první úsek z Přimdy k rozcestí u Prokopce (po CT 2238) vede souběžně s naučnou stezkou Přimda. Trasa 2238, po které pojedeme z Přimdy až do Rozvadova nás zavede i k další naučné stezce - Vyhlídkové, vlastně přímo k jednomu z jejích zastavení - k rozhledně Milíře. Jak již jméno naučné stezky napovídá, výhledů si zde užijete a to nejen z Milířské rozhledny. Po té dojedeme až do Rozvadova. U kostela, jehož stavební rekonstrukce se nyní dokončuje, najdeme infotabuli Příhraniční naučné stezky. V Rozvadově můžeme zastavit na oběd nebo jen na malé občerstvení, případně zajet blíž k hranici do Muzea železné opony ve Starém Rozvadově (otevřeno od dubna do září ve St a v So 11-17hod). Jen kousek za Rozvadovem se napojíme na naučnou stezku Kolowratovy lesy. Ta nás zavede na Stezku železné opony (EuroVelo 13), po které budeme pokračovat až do Rybničné. Zajížďku k Rozvadovským jezírkům raději vynechejte - když jsem se snažil a k nim najít cestu suchou nohou, po několika desítkách metrů jsem stejně nakonec skončila nohou v rašelině... Několik malých jezírek ale uvidíte podél cesty. Voda bývá stejně jako u těch rozvadovských zbarvená do hněda rašelinou. Pokud jste ještě neviděli pěkný původní prales českého lesa, zajeďte asi kilometr směrem k Dianě a zajděte do lesa vlevo. Ostatně i Diana stojí za zajížďku. Člověk si může jen domýšlet, jak krásné tohle místo bylo, když byla ještě budova řádně udržovaná a využívaná panstvem... Z Rybničné až do Železné nás čeká krásná cesta vrcholovými rašeliništi, z nichž je voda odváděna do Bavorska. Já osobně mám tento úsek moc ráda. Je to po rovině, pěkná cesta a skoro nikdy mi tu není vedro - ani v nejparnějším létě. Jen se signálem pro mobil to není žádná sláva, tak si dávejte pozor, a pokud jedete ve skupině, raději se držte pohromadě, na mobily se tu prostě nedá spolehnout. Tento úsek pro „pohodáře" má jen 24 kilometrů a tak ho zvládne snad každý. Na trase je jen jeden kopec a to do Rozvadova. Možná dobrá motivace, pokud si tam budete chtít dát oběd, a to třeba i pro děti...

 

Popis trasy Varianta C (středně náročná pro milovníky cest lesem)

A pokud vám zbývá dost času a sil a nechce se vám čekat na cyklobus v hospodě u hranic, můžete dojet až do Bělé nad Radbuzou. Cyklobus staví před úřadem na dohled od kostela. Vy k němu po CT 37 (Panevropská cyklotrasa) přijedete přes starý kamenný most. Z Přimdy to sem je přes Železnou 40 kilometrů. Poslední úsek ze Železné do Bělé nad Radbuzou přes bývalou ves Waldorf má 16 kilometrů a vede většinu cesty z kopce. V Bělé pak budete mít najeto celkem 56 kilometrů.

 

Zajímavosti na trase

testzřícenina kostel a sv. Apoleny - polorozbořený kostel stojící u silnice  vnejvyšším místě mezi Novou Vsí a Málkovem v místech, kde bývala obec Sv. Apolena

Přimda - pohraniční město, nad kterým se vypíná zdáli viditelná zřícenina stejnojmenného hradu (Národní kulturní památka). V obci se dokončuje rekonstrukce kostela sv. Jiří.

Stezka železné opony (EuroVelo 13) - mezinárodní cyklotrasa kopírující bývalou hranici socialistického a kapitalistického bloku od severu na jih Evropy

Rozvadov - dříve, ale i nyní velice frekventované pohraniční město obchody a službami využívanými občany z obou stran česko-bavorské hranic. Ve Starém Rozvadově u čerpací stanice v blízkosti bývalé celnice najdete Muzeum železné opony

Muzeum železné opony -  ve Starém Rozvadově u čerpací stanice v blízkosti bývalé celnice 

Bělá nad Radbuzou - leží na úpatí Českého lesa při řece Radbuze, která jí protéká. Bělé dominuje kostel Panny Marie Sedmibolestné. Nejznámější památkou v Bělé je kamenný barokní most postavený po vzoru Karlova mostu. Má osm oblouků a nese šest barokních soch svatých. Most byl dopravní stavbou i kultovním místem, konaly se na něm pouti i sloužily pobožnosti. Bělou prochází mezinárodní Panevropská cyklotrasa CT 37 z Prahy do Paříže.

Občerstvení

Níže uvádíme místa, kde se můžete občerstvit. Zařízení, která se od 15. května 2015 zapojují  do akce „Osvěž se 2x Birellem a získej dárek pro cyklisty" jsou označena „Birell akce”

test

 

Přimda
Selská hospůdka - teplá jídla
Pizzerie Gino - teplá jídla
Modrá laguna - teplá jídla
hotel Kolowrat - teplá jídla
hotel v Podhradí - teplá jídla 

Rozvadov
restaurace a pizzerie U Soptíka - teplá jídla
restaurace u Šilhů - teplá jídla
restaurace a pizzerie Baileys - teplá jídla
Železná
Bistro U Bendů - teplá jídla
restaurace Praha - teplá jídla (Birell akce)
Travel Free Shop

rodinná farma Uher - teplá jídla

Bělá nad Radbuzou
restaurace Radbuza - teplá jídla (Birell akce)
Klub P+P - občerstvení

Cykloservisy na trase

V zájmovém území ani jeho i okolí není cykloservis.

 

Cykloprůvodci

Chcete-li se nechat provést po trase a ještě se přitom něco dovědět, objednejte si cykloprůvodce.

 

Do Českého lesa cyklobusem

Využijte jednoho či obou cyklobusů, které do Českého lesa z Plzně o sobotách, nedělích a svátcích jezdí z Plzně od 1. května do posledního víkendu v září 2015. Základní informace o obou cyklobusech najdete níže, podrobnější i s jízdními řády pak najdete zde.

 

testCyklobus Český Les

Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:00 hodin, nazpět pak ze Železné v 17:10 hodin. Přepravuje až 25 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440444 jede po trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá n. Radbuzou - Železná - Přimda. Tento cyklobus jezdí již od roku 2009 z iniciativy obcí Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice, ke kterým se později přidala i Přimda, kam již třetí rok cyklobus zajíždí. Tímto cyklobusem pojedete i s kolem do krásné příhraniční oblasti Českého lesa, kam byste se vlakem z Plzně jen těžko dostávali.

 

testCyklobus Mže

Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:15 hodin, do Staré Knížecí Huti ve výšce cca 700 m n.m. přijíždí v 10.05 minut. Nazpět do západočeské metropole vyjíždí ze zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť v 15.50 hodin. Se zastávkou v Tachově (odjezd v 16:25) má příjezd do Plzně 17.42h. Přepravuje až 19 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440333 jede po trase Plzeň - Stříbro - Bor - Tachov - Knížecí Huť do severní části Českého lesa. 

 

Doporučené mapy

Český les/Oberpfälzer Wald, cykloturistická mapa č.9,  1:75 000, pro Plz. kraj vydal Kletr
Český les - jih, turistická mapa 1:50 000, vydal KČT
Český les - Tachovsko, cykloturistická mapa 1:60 000, vydal SHOCART
Český les - Domažlicko, cykloturistická mapa 1:60 000, vydal SHOCART
Český les - Tachovsko, cykloturistická mapa 1:70 000, vydala Kartografie Praha
Český les - jih, Chodsko, cykloturistická mapa 1:70 000, vydala Kartografie Praha
Český les, Chodsko, turistická mapa 1:100 000, vydala Kartografie Praha

 

Pozor na telefony!

V tomto území je mnoho míst, která nejsou pokryta signálem mobilních sítí. Někdy je k dispozici pouze pokrytí německým operátorem. Je tedy dobré mít aktivovaný roaming a při vytáčení čísla či přijímání hovoru kontrolovat  aktuální  připojení do sítě. Pokud pojedete ve skupině a někoho ztratíte, máte malou šanci, že se ho dovoláte na mobil. V rekreačním středisku Rybník je k dispozici telefonní automat na mince.

 

Cyklobalíček několika tras „Cyklobusem do Českého lesa” tvoří

testPro ty, co se chtějí dopravit s kolem do Českého lesa cyklobusem, máme připraveno několik tipů na cyklovýlety. Všechny níže uvedené výlety jsou  k dispozici v internetové podobě, ty starší i v podobě tištěné. Aktuální letáček s jízdním řádem obou cyklobusů do Českého lesa v roce 2015 (vlevo), získáte buď přímo v cyklobusu u řidiče, nebo v infocentru v Plzni či některém z těch v Českém lese (Tachov, Bělá, Přimda).

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem (46 km nebo 50 km nebo 36 km)

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře (56 km nebo 24 km nebo 40 km) 

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

 

Přílohy

Trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře (GPX soubor pro GPS zařízení) (10.86 kB)

Fotogalerie