Na úvodní stránku
mail

Trasy pro cyklovýlety

 

Tipy na výlety na kole z Plzně do bližšího či vzdálenějšího okolí. Trasy jsou rozděleny podle náročnosti. Vyberte si vhodný typ z podmenu.

Za knoflíky, Havranem a kolovratem

article

Cesta ke Staré Knížecí Huti vede v létě, kolem kvetoucích mezí

Tato trasa je určena těm, co milují krásnou přírodu. Vede totiž oblastí, kde byly vesnice po válce vysídleny, a pohyb lidí byl kvůli ochraně tzv. železné opony omezen. Díky tomu zde zůstala nádherná příroda, kterou cyklisté tak rádi vyhledávají. Nabízíme vám trasu ve třech variantách délky a tedy i náročnosti podle toho, na jak dlouhý výlet se cítíte. Tu nejkratší zvládne běžný cykloturista. Trasa navazuje na trasu obou cyklobusů, které jezdí z Plzně do Českého lesa.

 

Start a cíl: Tachov (nebo Stará Knížecí Huť)

 



Autor: cykloRADKA (text&foto), Alena MAUTNEROVÁ (foto), Pavel VOLTR (foto) Aktualizace: 20.05.2015

testČeský les - příhraniční oblast na hranici s Bavorskem. Kraj, kterým dříve procházela přísně střežená hranice nazývaná železná opona. Nyní ráj pro cyklisty milující přírodu. Cesty, které protkávají zdejší lesy či dřívější pole a pastviny nabízející nádherné výhledy do kraje, nejsou zdaleka tak frekventované jako podobné cesty třeba na Šumavě. Přesto si s nimi co do krásy nezadají. Díky cyklobusům se ale do Českého lesa nyní dostanete z Plzně až ke hranicím. O sobotách a svátcích sem jezdí již druhým rokem rovnou dva cyklobusy - cyklobus Mže přes Stříbro a Tachov do Staré Knížecí Huti a cyklobus Český les přes Poběžovice, Hostouň a Bělou nad Radbuzou do Železné a do Přimdy. Právě díky podpoře těchto obcí se můžete do Českého lesa svézt cyklobusem. My vám k tomu nabízíme několik tipů na cyklovýlety, které na zastávky obou cyklobusů navazují. Nechte se inspirovat a vydejte se na cyklovýlet do krásné přírody českého pohraničí v Českém lese...

Popis trasy Varianta A (nejkratší pro „pohodáře")

testTato trasa vede z Tachova přes jízdárnu Světce. Pokud si ji chcete prohlédnout, domluvte si prohlídku nejlépe předem v tachovském ínfocentru. Naší další zastávkou při cestě proti proudu Bílého potoka je Halže. Vesnické muzeum, které tu bylo vybudováno, totiž ukrývá mnoho zajímavých exponátů. Ty první spatříte již při vchodu do budovy. Již historické traktory a jiné velké stroje totiž pobývají pod jednoduchou střechou venku, ty starší stroje, jako pluhy, ruchadla a mlátičky, pak najdete vevnitř. Mezi nimi i kolovrat jako z pohádky o třech přadlenách. Další zajímavá zastávka nás čeká o několik kilometrů dál v místě, kde stávala hájenka Tišina. Část starého bukového lesa, který budí spíše dojem pralesa, je to chráněná jako přírodní památka Bučina u Žďáru. Jen o kousek dál je podobně zajímavý chráněný kousek lesa nazvaný přírodní památka Tišina. Z infotabulí na rozcestí se můžete dovědět víc. Pak nás čeká cesta přes hranici po trase Euroregio Egrensis. Zde se poprvé setkáme se stezkou železné opony. Tato mezinárodní cyklotrasa vedoucí od Norska až po Turecko v linii bývalé hranice socialistického a kapitalistického světa je zařazena do mezinárodní sítě tras EuroVelo 13. Proto také její logo, které trasu provází na českém i německém značení má bílé číslo 13 na modrém poli obklopeném hvězdami. Kdybychom se vydali směrem na Treppenstein najdeme asi po dvou kilometrech památních jedné z nechtěných obětí železné opony, který ve své době vyvolal mezinárodní diplomatický konflikt. My se ale vydáme podél hranice do Hermansreuthu a teprve odtud sjedeme na silnici, kudy vede Stezka železné opony. Ta nás dovede až do Barnau. Zde je asi jediná možnost na trase se najíst, pokud s sebou budete mít EURa. Zdejší kraj dříve, doslova chrlil spoustu knoflíků a proto zde můžete navštívit Knoflíkové muzeum. Z Barnau dojedeme po silnici přes hranici na křižovatku, kde dříve stávala obec Pavlův Studenec. Komu by se dál nechtělo, nebo by se bál, že nestihne zpáteční cestu cyklobusu, může odbočit a přes Oboru a kolem vodní nádrže Lučina může dojet až do Tachova. Ti ostatní mohou z rozcestí, kde stával Pavlův Studenec pokračovat po CT 2170 přes bývalou Pavlovu Huť a Havran do Staré Knížecí Huti či až do Tachova. Úsek z Tachova přes Halži do Pavlova Studence má 30 km, pak ještě musíte zpět z Pavlova Studence do Tachova 16 km většinou z kopce. Celkem tedy tato varianta A měří 46 kilometrů.

Popis trasy Varianta B (středně náročná pro zvědavé cykloturisty)

testTato trasa navazuje na předchozí trasu z Tachova v místě bývalého Pavlova Studence. Z rozcestí, kde stával Pavlův Studenec, budeme pokračovat po CT 2170 přes bývalou Pavlovu Huť až do místa, kde stávala obec Zlatý Potok. To už jsme jen kousek pod Havranem. Ale protože rozhledny stávají na vyvýšených místech, teď budeme muset do kopce. Těch pár kilometrů k Havranu ale za to stojí. Bývalá vojenská hláska s otevřenou plošinou a nezvyklým přístřeškem proti nepřízni počasí láká k výstupu. Pokud si vyberete den s průzračným vzduchem, jistě se vám naskytne ten nádherný pohled kolem dokola na českou i německou stranu, který jsme asi týden po otevření při naší návštěvě zažili my. Jen pár metrů o paty rozhledny si také můžete prohlédnout plot z ostnatých drátů, jaký se kolem hranic železné opony táhnul dříve v mnoha kilometrových liniích. Máte-li knížečku na razítka, vezměte ji s sebou do schodů - v jednom z pater najdete rozhlednové razítko. Cesta do staré knížecí Huti je příjemná, protože po zásluze vede dolů. Cyklobus Mže odtud odjíždí relativně brzy odpoledne, ale pokud jste byli rychlí, tak možná ještě stihnete dojet do Tachova a zastavit se přitom na rozhledně Na Vysoké kousek nad městem. Úsek z Tachova přes Halži do Pavlova Studence má 30 km, odtud s vyjížďkou na Havran je to do Staré Knížecí Huti ještě 20 km. Celkem tedy tato varianta A měří  50 kilometrů. Pokud si trasu protáhnete až do Tachova přes rozhlednu Na Vysoké, pak připočtěte ještě dalších 19 km téměř pořád porovině nebo z kopce na celkových 69 kilometrů. Nezapomeňte ale sledovat čas, aby vám cyklobus neujel. to byste pak museli z Tachova vlakem do Plané a odtud do Plzně. V rychlících na této trati ale požadují povinnou rezervaci na kola!

Popis trasy Varianta C (středně náročná pro milovníky výhledů)

A pokud nemáte rádi stoupání na kole do kopce, ale milujete vyhlídky, můžete to zkusit jinak: Na Starou Knížecí Huť se vyvezte cyklobusem (má tam konečnou) a dále na Havran pokračujte na kole v obráceném směru výše popsané trasy. Na křižovatce CT 2170 s 2169 pak odbočte vpravo a kolem vodní nádrže Lučina dojeďte až do Tachova. Před tím, pokud budete mít dost času, můžete zajet ještě do Knoflíkového muzea v Bärnau. Ze Staré Knížecí Huti s vyjížďkou na Havran je to do Pavlova Studence 20 km, odtud je to do Tachova 16 km většinou z kopce, takže celkem 36 kilometrů se zajížďkou do Barnau (6 km) pak celkem 42 kilometrů.

 

testZajímavosti na trase

Tachov - město  s hradebním systémem ze 14. století, kostelem sv. Václava, bývalým klášterem s kostelem sv. Máří Magdalény (dnes Muzeum Českého lesa v Tachově). V roce 2014 pro veřejnost otevřen Tachovský zámek. Asi 3 kilometry od Tachova Jízdárna Světce (národní kulturní památka) - prohlídku objednejte předem.

vesnické muzeum Halže -  

přírodní památka Bučina u Žďáru - V místě, kde stávala hájenka Tišina, najdete část starého bukového lesa, který budí spíše dojem pralesa. Je to chráněná jako přírodní památka Bučina u Žďáru. Jen o kousek dál je podobně zajímavý chráněný kousek lesa nazvaný přírodní památka Tišina. Z infotabulí na rozcestí se můžete dovědět víc.

Tišina - v místě kdysi stávala hájenka 

Stezka železné opony (EuroVelo 13) - několik tisíc kilometrů dlouhá mezinárodní cyklotrasa kopírující bývalou hranici socialistického a kapitalistického bloku od severu na jih Evropy 

Barnau - městečko blízko česko-bavorské hranice, které se stalo v minulém století centrem knoflíkářství

Knoflíkové muzeum v Bärnau - Čekají tu na vás knoflíky ze čtyř staletí a 26 různých materiálů, stroje a přístroje pro dřívější způsob výrobu knoflíků, nástěnné koberce vyrobené ze stovek knoflíků, největší a nejmenší perleťový knoflík na světě a knoflíkový pár, jehož oblečení bylo vytvořeno z více než 18.500 knoflíků. Bylo otevřeno v roce 1975 a od roku 1998 je umístěno v někdejším obecním pivovaru města Bärnau.(internetové stránky v češtině)

Pavlův Studenec - bývalá pohraniční obec

Pavlova Huť -  bývalá pohraniční obec

židovský památník u Staré Knížecí Huti - nenápadný památník obětem z Buchenwaldu, který najdete v lese jen kousek od cesty za Starou Knížecí Hutí

Česká Ves a Stoupa - bývalé pohraniční obce

testrozhledna Havran - Dříve snanoviště radiotechnického průzkumu Československé lidové armády. Až do vzdálenosti 500 km se zde sledovaly vojenské radiotechnické cíle, jako jsou radary, vlastní i cizí identifikační systémy IFF/SIF a navigační systémy letadel NATO. Vojáci bydleli na rotě pod kopcem. Původně dřevná věž byla v letech 1967-72 přestavěna a na půdorysu 8 x 8 metrů do výšky 46 metrů, z čehož 25 metrů byla ocelová konstrukce, nakterou navazovala dřevěná anténní konstrukce.
Nyní je konstrukce vysoká jen necelých 25 metrů a výška vyhlídkové plošiny je 920 metrů nad mořem.

Stará Knížecí Huť  

Lesná - Elegantní projmutá věž rozhledny vypínající se na vrchu Vysoká 2 kilometry západně od Tachova. Přístupná od dubna do září od 10do 16 hodin.


testObčerstvení

Níže uvádíme místa, kde se můžete občerstvit.

 

Tachov

Baileys - teplá jídla

Hotel - Restaurant U ŠVÁBKŮ - teplá jídla

Restaurace River - teplá jídla 

pizzeria Bella Italia - teplá jídla

 

Barnau

Gasthof zum Kalt´n Metzgerei - teplá jídla 

Gasthof zur Post in Bärnau - teplá jídla

Cykloservisy na trase

V zájmovém území je cykloservis pouze v Tachově.
V případě potřeby možno použít nářadí a základní náhradní díly v zařízeních se značkou Cyklisté vítáni.

 

Cykloprůvodci

Chcete-li se nechat provést po trase a ještě se přitom něco dovědět, objednejte si cykloprůvodce.

 

Do Českého lesa cyklobusem

Využijte jednoho či obou cyklobusů, které do Českého lesa z Plzně o sobotách, nedělích a svátcích jezdí z Plzně od 1. května do posledního víkendu v září 2015. Základní informace o obou cyklobusech najdete níže, podrobnější i s jízdními řády pak najdete zde.

 

testCyklobus Český Les

Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:00 hodin, nazpět pak ze Železné v 17:10 hodin. Přepravuje až 25 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440444 jede po trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá n. Radbuzou - Železná - Přimda. Tento cyklobus jezdí již od roku 2009 z iniciativy obcí Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice, ke kterým se později přidala i Přimda, kam již třetí rok cyklobus zajíždí. Tímto cyklobusem pojedete i s kolem do krásné příhraniční oblasti Českého lesa, kam byste se vlakem z Plzně jen těžko dostávali.

 

testCyklobus Mže

Autobus s cyklovlekem jezdí každou sobotu, neděli a svátek od 1. května do 28. září 2015. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:15 hodin, do Staré Knížecí Huti ve výšce cca 700 m n.m. přijíždí v 10.05 minut. Nazpět do západočeské metropole vyjíždí ze zastávky Lesná,Stará Knížecí Huť v 15.50 hodin. Se zastávkou v Tachově (odjezd v 16:25) má příjezd do Plzně 17.42h. Přepravuje až 19 ks jízdních kol. Tato cyklobusová linka č. 440333 jede po trase Plzeň - Stříbro - Bor - Tachov - Knížecí Huť do severní části Českého lesa. 

 

Doporučené mapy

Český les/Oberpfälzer Wald, cykloturistická mapa č.9,  1:75 000, pro Plz. kraj vydal Kletr
Český les - jih, turistická mapa 1:50 000, vydal KČT
Český les - Tachovsko, cykloturistická mapa 1:60 000, vydal SHOCART
Český les - Domažlicko, cykloturistická mapa 1:60 000, vydal SHOCART
Český les - Tachovsko, cykloturistická mapa 1:70 000, vydala Kartografie Praha
Český les - jih, Chodsko, cykloturistická mapa 1:70 000, vydala Kartografie Praha
Český les, Chodsko, turistická mapa 1:100 000, vydala Kartografie Praha

 

Pozor na telefony!

V tomto území je mnoho míst, která nejsou pokryta signálem mobilních sítí. Někdy je k dispozici pouze pokrytí německým operátorem. Je tedy dobré mít aktivovaný roaming a při vytáčení čísla či přijímání hovoru kontrolovat  aktuální  připojení do sítě. Pokud pojedete ve skupině a někoho ztratíte, máte malou šanci, že se ho dovoláte na mobil. V rekreačním středisku Rybník je k dispozici telefonní automat na mince.

 

Cyklobalíček několika tras „Cyklobusem do Českého lesa” tvoří

testPro ty, co se chtějí dopravit s kolem do Českého lesa cyklobusem, máme připraveno několik tipů na cyklovýlety. Všechny níže uvedené výlety jsou  k dispozici v internetové podobě, ty starší i v podobě tištěné. Aktuální letáček s jízdním řádem obou cyklobusů do Českého lesa v roce 2015 (vlevo), získáte buď přímo v cyklobusu u řidiče, nebo v infocentru v Plzni či některém z těch v Českém lese (Tachov, Bělá, Přimda).

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem (46 km nebo 50 km nebo 36 km)

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře (56 km nebo 24 km nebo 40 km) 

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

 

Přílohy

Trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem (GPX soubor pro GPS zařízení) (11.61 kB)

Fotogalerie