Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklobusy v Plzeňském kraji: Brdy, Český les a Šumava

article

Během prázdninových víkendů vyráží mnoho cyklistů na výlety do vzdálenějších míst. Někteří si tam vozí svá kola  autem, ale stále přibývá těch, co s kolem cestují vlakem nebo cyklobusem. První cyklobusy v Plzeňském kraji vyjely už 1. května do Českého lesa a do Brd, další začaly jezdit během června. Kam se cyklobusem v Plzeňském kraji dostanete?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 02.07.2015

testBrdy

Na trase linky 440555 z Plzně přes Spálené Poříčí a Míšov jezdí nejstarší cyklobus Plzeňského kraje - Brdský cyklobus. Na linku, která podobně jako další dva cyklobusy do Českého lesa vyjíždí z Centrálního autobusového nádraží (CAN), můžete nastoupit v Plzni i na Slovanech nebo třeba v Černicích. Tato nabídka nás láká zejména k výletům do oblasti Padrťských rybníků, kde jsou vyznačené cyklotrasy přístupné zatím jen o víkendech a státních svátcích.

 

Tipy na výlety do Brd s cyklobusem

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků

 

testČeský les

Do Českého lesa jezdí nyní již tři cyklobusy: Cyklobus Český les vás z Plzně odveze přes Poběžovice, Hostouň a Bělou nad Radbuzou na hranici na Železnou, konečnou ale má až v Přimdě. Cyklobus Mže jezdí z Plzně na Tachovsko a má konečnou ve Staré Knížecí Huti, nedaleko od rozhledny Havran. O obou těchto cyklobusech jsme letos již psali v článku Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy a také pro vás připravili ke stávajícím třem výletům ještě další tři, které umožňují kombinovat oba cyklobusy a navštívit tak mnohem větší území.


testTřetí cyklobus, který jezdí v Českém lese, vyveze zájemce od domažlického železničního nádraží až na Čerchov, a to i na jeho vrchol. Tento mezinárodní cyklobus jako jediný neprovozují ČSAD autobusy Plzeň, ale společnost PROBO BUS a.s. (dříve RDS bus). Kola nevozí ve vleku, ale „na zádíčkách" vzadu na kapotě. Vše o tomto cyklobusu i o cenách za přepravu se dovíte v našem článku Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole.


testTipy na výlety do Českého lesa s cyklobusem

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

 

Šumava

Koncem června začaly na Šumavě jezdit opět Zelené autobusy, které umožňují i přepravu kol. Pojedou tak linky z Kvildy na železnorudský Špičák (zelená linka č. 440840), linka z Horské Kvildy přes Kvildu na Bučinu (modrá linka 433710) a v jihočeské části Šumavy doprava z Nové Pece na Jelení Vrchy (linka 370843). V červenci a srpnu provoz kompenzuje Správa NP, díky příspěvku šumavských obcí z Mikroregionu Šumava-západ však je zajištěna doprava i o víkendových dnech v červnu a září (až do 28. září). V tomto režimu pojedou linka č. 433710 Horská Kvilda-Kvilda-Bučina a linka 440840 v úseku Špičák-Srní-Kvilda. Navíc v režii dopravce ČSAD autobusy Plzeň pojedou mimo hlavní prázdniny i spoje v úseku Klatovy - Nýrsko - Špičák s návazností na/od spojů z úseku Špičák - Kvilda. O sobotách 5. 9., 12. 9., 19. 9. a 26. 9. vyrazí autobus s rozšířenou přepravou kol v 7:05 z Klatov směr Špičák resp. až Kvilda (bez přestupu). Naopak o nedělích 6. 9., 13. 9., 20. 9. a ve svátek 28. 9. pojede cyklobus v 18:42 ze Spičáku do Klatov, přičemž se jedná o navazující spoj (také bez přestupu) na spoj od Kvildy. Kromě linky do Bučiny umožňují všechny šumavské linky rozšířenou přepravu jízdních kol.

 

Na žluté lince č. 433570 je posílen provoz Sušice-Kašperské Hory-Srní-Modrava-Kvilda, takže u vybraných spojů jsou přepravována kola ve speciálním vleku za autobusem až do 28. září 2015. Díky spolupráci s městem Železná Ruda pojedou o prázdninách ranní víkendové spoje na lince 440840 až do Hojsovy Stráže a zpět, a to včetně rozšířené přepravy jízdních kol.

 

testČervená linka 433565 Sušice-Petrovice-Hartmanice-Prášily, jejíž provoz spolufinancují Město Sušice, Obec Prášily, Plzeňský kraj a dopravce ČSAD autobusy Plzeň a.s., vyjíždí ráno v 7:50 ze Sušice přes Petrovice,Mýto do Prášil a v 8:45 zpět z Prášil do Sušice a dále odpolední spoje v 15:00 ze Sušice do Prášil a zpět v 16:10 z Prášil nazpět do Sušice.

 

Všechny spoje jsou v provozu denně o prázdninách a víkendech až do neděle 13. září včetně rozšířené přepravy jízdních kol. V Prášilech je možnost přestupu na spoje linky 440840 ve směru Srní - Kvilda či opačně ve směru na Železnou Rudu,Špičák. Na základě zřízení cyklobusové linky do Prášil jsou vedeny cyklobusové spoje i po lince 433700 Sušice-Dlouhá Ves-Hartmanice-Prášily. V pracovní dny zajištěna rozšířená přeprava jízdních kol také u spojů ve 14:15 ze Sušice přes Dlouhou Ves do Prášil a opačným směrem v 15:40 z Prášil přes Hartmanice a Dlouhou Ves do Sušice.

O prázdninách bude v Zelených autobusech v nabídce oblíbená celodenní jízdenka NP-Ticket za cenu 80 Kč, která umožňuje cestovat celý den linkami Zelených autobusů a libovolně mezi nimi přestupovat. Velmi výhodná je pro rodinné výlety, protože s jednou jízdenkou NP-Ticket může zároveň cestovat jedna dospělá osoba a jedno dítě do 15 let.

Jízdenky, místenky a rezervace na cyklobusy

Před cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci místa pro osoby i jízdní kola. Letos to můžete udělat i přes internet. Velmi se osvědčila změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, který je nyní pohodlnější (i přes Internet) a přístupnější pro více úseků.  Jízdenku na cyklobusy ČSAD autobusy Plzeň můžete zakoupit včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku.  Nákup ale můžete také uskutečnit po internetu pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku. Předprodej ani rezervace není možný pro Zelené autobusy provozované společností CSAD autobusy Plzeň na Šumavě.

 

I pro cyklobus na Čerchov se doporučuje si cestu s kolem předem rezervovat u dispečera, protože „zádíčka" cyklobusu převezou mnohem méně kol než vleky, které cyklobusy v našem kraji běžně kola převážejí. Pro skupinky 5 a více cyklistů dopravce rezervaci požaduje. Rezervaci je možné provést u dispečera telefonicky nebo e-mailem u dopravce, kterým je v případě cyklobusu na Čerchov společnost PROBO BUS a.s. (dříve RDS bus). Dispečer / rezervace: tel. 379 793 161, 777 330 313, dispecer@rdsbus.cz.

 

test  

 

Přečtěte si také

Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy - článek o cyklobusech do Česckého lesa (cyklobus Český les a cyklobus Mže) a Brdském cyklobusu, vč. jízdních řádů, tipů na cyklovýlety a rad, jak koupit elektronick yjízdenku na cyklobus

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí cyklisty až na samý vrchol Čerchova

Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus - kompletní informace o cyklobusech na stránkách dopravce včetně jízdních řádů, ceníku a tipů na výlety
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

www.rdsbus.cz - stránka společnosti RDS bus, provozovatele cyklobusu na Čerchov