Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Cyklobusy v Plzeňském kraji vyjedou už tento víkend

article

Kola převáží na "zádíčkách" karoserie

Mnozí cyklisté již pochopili, že na výlet s kolem je lepší vyjet raději vlakem nebo cyklobusem, než autem. Můžete tak poznat větší území a nejste vázáni na návrat na stejné místo. I letos v Plzeňském kraji vyjedou do oblíbených destinací cyklobusy a i letos připravili provozovatelé pár novinek. Třeba je i vy využijete. Kam se cyklobusem v Plzeňském kraji letos dostanete?

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 28.04.2016

testBrdy

Brdský cyklobus, který jezdí na trase linky 440555 z Plzně přes Spálené Poříčí a Míšov je nejstarší cyklobus Plzeňského kraje. Letos se ale dočkal změny. Cyklisty nebude přepravovat jen o víkendech, ale také ve všední dny, kdy nebude jezdit s cyklovlekem pro 27 kol jako o víkendu, ale k přepravě kol bude používat tzv „zádíčka”, tedy nosič na zadní části  autobusu. Podobný používají například na Valašsku už léta. „Zádíčka” mají kapacitu 7 kol. Na linku, která podobně jako další dva cyklobusy do Českého lesa vyjíždí z Centrálního autobusového nádraží (CAN), můžete nastoupit v Plzni i na Slovanech nebo třeba v Černicích. Tato nabídka nás láká zejména k výletům do oblasti Padrťských rybníků, ale i další části Brd v bývalém vojenském újezdu, kam se ještě loni cyklisté ani turisté podívat nemohli.

 

Tipy na výlety do Brd s cyklobusem

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků

 

testČeský les

Do Českého lesa jezdí nyní již tři cyklobusy: Cyklobus Český les vás z Plzně odveze přes Poběžovice, Hostouň a Bělou nad Radbuzou na hranici na Železnou, konečnou ale má až v Přimdě. Přepravuje maximálně 25 jízdních kol.  Cyklobus Mže jezdí z Plzně na Tachovsko a má konečnou ve Staré Knížecí Huti, nedaleko od rozhledny Havran. Přepraví maximálně 19 ks jízdních kol. Autobusy pojedou s cyklovlekem každou sobotu, neděli a svátek již od 30. dubna, závěrečná jízda pak bude 28. září 2016.O obou těchto cyklobusech jsme již psali v článku Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy a také pro vás připravili ke stávajícím třem výletům ještě další tři, které umožňují kombinovat oba cyklobusy a navštívit tak mnohem větší území.


testTřetí cyklobus, který jezdí v Českém lese, vyveze zájemce od domažlického železničního nádraží až na Čerchov, a to i na jeho vrchol. Tento mezinárodní cyklobus jako jediný neprovozují ČSAD autobusy Plzeň, ale společnost PROBO BUS a.s. (dříve RDS bus). Kola nevozí ve vleku, ale „na zádíčkách" vzadu na kapotě. Vše o tomto cyklobusu i o cenách za přepravu se dovíte v našem článku Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole.Tento cyklobus vyjede až 1. června 2016.


testTipy na výlety do Českého lesa s cyklobusem

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

test 


Šumava (Zelené cyklobusy)

Provoz Zelených autobusů a cyklobusů po Šumavě v objednávce Správy NP Šumava bude letos v delším období než v loňském roce, a to konkrétně denně od pondělí 13. června do neděle 18. září 2016. V tomto režimu pojedu autobusové linky: 370843 Nová Pec - Nová Pec,Jelení Vrchy, 433565 Sušice - Hartmanice - Prášily, 433710 Horská Kvilda-Kvilda-Bučina a 440840 Plzeň-Klatovy-Železná Ruda-Kvilda-Stachy. testNovinky pro letošní sezónu jsou ranní obsluha Hojsovy Stráže, ranní a podvečerní spoje do Zadova nebo posilový pár spojů Kvilda - Bučina a zpět s rozšířenou přepravou jízdních kol. Po regionální lince 433570 Sušice-Srní-Modrava-Kvilda, kterou přímo podporuje Plzeňský kraj, pak bude zajištěna rozšířená nabídka spojů včetně přepravy jízdních kol již v době od 28. května do státního svátku 28. září 2016.

 

Jízdenky, místenky a rezervace na cyklobusy

Před cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci místa pro osoby i jízdní kola. Letos to můžete udělat i přes internet. Velmi se osvědčila změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, který je nyní pohodlnější (i přes Internet) a přístupnější pro více úseků.  Jízdenku na cyklobusy ČSAD autobusy Plzeň můžete zakoupit včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku.  Nákup ale můžete také uskutečnit po internetu pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku. Předprodej ani rezervace není možný pro Zelené autobusy provozované společností CSAD autobusy Plzeň na Šumavě.

 

I pro cyklobus na Čerchov se doporučuje si cestu s kolem předem rezervovat u dispečera, protože „zádíčka" cyklobusu převezou mnohem méně kol než vleky, které cyklobusy v našem kraji běžně kola převážejí. Pro skupinky 5 a více cyklistů dopravce rezervaci požaduje. Rezervaci je možné provést u dispečera telefonicky nebo e-mailem u dopravce, kterým je v případě cyklobusu na Čerchov společnost PROBO BUS a.s. (dříve RDS bus). Dispečer / rezervace: tel. 379 793 161, 777 330 313, dispecer@rdsbus.cz.

 

test  

 

Přečtěte si také

Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy - článek o cyklobusech do Českého lesa (cyklobus Český les a cyklobus Mže) a Brdském cyklobusu, vč. jízdních řádů, tipů na cyklovýlety a rad, jak koupit elektronicky jízdenku na cyklobus

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí cyklisty až na samý vrchol Čerchova

Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus - kompletní informace o cyklobusech na stránkách dopravce včetně jízdních řádů, ceníku a tipů na výlety
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

www.rdsbus.cz - stránka společnosti RDS bus, provozovatele cyklobusu na Čerchov 

Přílohy

Jízdní řád Brdského cyklobusu pro rok 2016 (17.37 kB)
Jízdní řád cyklobusu Mže pro rok 2016 (13.69 kB)
Jízdní řád cyklobusu Český les pro rok 2016 (15.33 kB)