Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Tento víkend vyjíždí poprvé cyklobusy po Plzeňském kraji

article

Cyklobusy vozí nejčastěji kola na speciálním cyklovleku

Stále více cyklistů při svých výletech na kole využívá veřejnou dopravu. Nejen vlaky, ale v cyklistické sezóně i cyklobusy je mohou přepravit k zamýšlenému počátečnímu bodu výletu, ale i z cílového od toho počátečního kilometry vzdáleného. Auta mohou nechat doma, stačí si prostudovat jízdní řády a dobře naplánovat využití vhodného spojení. I letos čeká na cyklisty několik novinek. Ty první se týkají cyklobusů.

 



Autor: cykloRADKA (text&foto), Karel SEDLÁK (foto) Aktualizace: 29.04.2018

testBrdy

Brdský cyklobus, který jezdí na trase linky č. 440555 z Plzně přes Spálené Poříčí a Míšov byl prvním cyklobusem, který ČSAD z Plzně vypravily. Již loni to vypadalo, že se s ním budou moci cyklisté svézt aspoň o prázdninách také ve všední dny. Nakonec na slibovaná „zádíčka”, tedy nosič na zadní části autobusu, nedošlo. Letos by měl od 2. července do 31. srpna cyklobus kola přepravovat denně. Ve všední dny ale potáhne, podobně jako loni, menší skříňový vlek na 12 kol. S větším cyklovlekem pro 27 kol bude jezdit jen o víkecdech a o svátcích. Na linku, která podobně jako další dva cyklobusy do Českého lesa vyjíždí z Centrálního autobusového nádraží (CAN) v Plzni, můžete nastoupit v Plzni i na Slovanech nebo třeba v Černicích. Tento přímý spoj láká zejména k výletům do oblasti Padrťských rybníků, ale i další části Brd v bývalém vojenském újezdu. Tam se poprvné mohli turisté podívat v loňském roce, kdy vznikla CHKO Brdy. Klasický cyklobus jede každou sobotu, neděli a svátek od 28. dubna až do 30. září 2018. S kolem se tak o prázdniknách dostanete nejen do vrcholových partií Brd na spojem v 6.15h z Rožmitálu p. Tř. směr Plzeň, v 7.45h z Plzně do Rožmitálu, v 14.35h z Rožmitálu na Plzeň a v 18.30h z Plzně do Rožmitálu pod Třemšínem.

 

Tipy na výlety do Brd s cyklobusem

trasa - Brdskými bučinami k Padrťským rybníkům

trasa - Za výhledy přes hory a doly   

trasa - Podbrdskými vískami a kolem hradů a zámků

 

testČeský les

Do Českého lesa jezdí nyní již tři cyklobusy: Cyklobus Český les na lince č. 440444 vás z Plzně odveze přes Poběžovice, Hostouň a Bělou nad Radbuzou na hranici na Železnou, konečnou ale má až v Přimdě. Přepravuje maximálně 25 jízdních kol.  Cyklobus Mže jezdí na lince č. 440333 z Plzně testna Tachovsko a má konečnou ve Staré Knížecí Huti, nedaleko od rozhledny Havran. Přepraví maximálně 19 jízdních kol. Autobusy i letos pojedou s cyklovlekem každou sobotu, neděli a svátek již od 28. dubna, závěrečná jízda pak bude 30. září 2018. O obou těchto cyklobusech jsme již psali v článku Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy a také pro vás připravili ke stávajícím třem výletům ještě další tři, které umožňují kombinovat oba cyklobusy a navštívit tak mnohem větší území.


testTřetí cyklobus, který bude letos jezdit v Českém lese, vyveze zájemce od domažlického železničního nádraží až na Čerchov, a to i na jeho vrchol. Tento mezinárodní cyklobus jako jediný v Plzeňském kraji neprovozují ČSAD autobusy Plzeň, ale společnost ARRIVA (dříve PROBO BUS a.s. ještě dříve RDS bus). Kola nevozí ve vleku, ale „na zádíčkách" vzadu na kapotě. Čerchovský cyklobus, který o víkendech spojuje Českou republiku s Bavorskem, přepravil v loňské sezóně bezmála čtyři tisíce cestujících, 106 kol (vč. elektrokol a koloběžek) a najel 9 750 kilometrů. Od loňska jezdí na této lince novější částečně nízkopodlažní autobus. O čerchovském cyklobusu jsme již psali v našem článku Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole. Čerchovský cyklobus vyjede až 2. června 2018, sezónu  ukončí 30. září 2018. Bude jezdit o sobotách, nedělích a svátcích, v tomto případě i 15. srpna 2018, kdy mají svátek v Bavorsku.

 

 

testTipy na výlety do Českého lesa s cyklobusem

 

trasa - Kolowratovými lesy kolem tajemných jezírek a rozhledny Milíře

 

trasa - Za knoflíky, Havranem a kolovratem

 

trasa - Českým lesem podél bývalé železné opony

 

trasa - Po Panevropské cyklotrase do Bělé nad Radbuzou (16 nebo 40 km)

 

trasa - Kolem pramenů Radbuzy do Hostouně (40 km)

 

trasa - Česko-německými trasami do Poběžovic (30 km)

test


Šumava (Zelené cyklobusy)

O provoz Zelených autobusů a cyklobusů po Šumavě v objednávce Správy NP Šumava v roce 2018 zatím není rozhodnuto. V současnosti probíhá výběrové řízení na dopravce vyhlášené Správou NP Šumava.

Znám je zatím pouze rozsah dopravy Po regionální lince 433570 Sušice-Srní-Modrava-Kvilda, kterou přímo podporuje Plzeňský kraj, kde bude zajištěna rozšířená nabídka spojů včetně přepravy jízdních kol již v době od 26. května do 30. září 2018.

 

 

Jízdenky, místenky a rezervace na cyklobusy

Před cestou je vhodné, zvlášť pokud nemáte připravený náhradní plán, provést předem rezervaci místa pro osoby i jízdní kola. Letos to můžete udělat i přes internet. Velmi se osvědčila změna způsobu rezervace míst pro osoby i jízdní kola, který je nyní pohodlnější (i přes Internet) a přístupnější pro více úseků.  Jízdenku na cyklobusy ČSAD autobusy Plzeň můžete zakoupit včetně místenky (pro osobu nebo pro osobu + jízdní kolo) ve všech kamenných kancelářích AMSBUS v Česku i na Slovensku.  Nákup ale můžete také uskutečnit po internetu pomocí služby e-jízdenka z adresy www.csadplzen.cz/e-jizdenka. Cena místenky u tzv. elektronické jízdenky nebo místenky z klasické prodejny je zdarma. Jízdenky lze samozřejmě nadále zakoupit rovněž přímo u řidiče autobusu v nástupní zastávce a to až do vyčerpání volné kapacity vleku.

 

Od 1. července 2018 již ale cyklobusy vypravované ČSAD autobusy přepravují elektrokola. Změnily se Smluvní přepravní podmínky. Elektrokola se přepravují pouze v případě bezproblémového naložení a za pomoci cestujícího. Cestující je povinen odejmout z elektrokola baterii. Přeprava elektrokol s neodnímatelnou baterií s váhou elektrokola nad 20 kg není umožněna. Řidič může přepravu elektrokola, popřípadě jiného přepravního prostředku, odmítnout, pokud není svými parametry způsobilé k přepravě a hrozí jeho poškození.(Pozn. redakce: Oddstavec s informací o změnách v přepravě elektrokol jsme aktuálně doplnili do článku po 1. červenci 2018.)

 

I pro cyklobus na Čerchov se doporučuje si cestu s kolem předem rezervovat u dispečera na tel. čísle 379 793 161, protože „zádíčka" cyklobusu převezou mnohem méně kol než vleky, které cyklobusy v našem kraji běžně kola převážejí.

 

test  

 

Přečtěte si také

Z Plzně na výlet cyklobusem směr Český les a Brdy - článek o cyklobusech do Českého lesa (cyklobus Český les a cyklobus Mže) a Brdském cyklobusu, vč. jízdních řádů, tipů na cyklovýlety a rad, jak koupit elektronicky jízdenku na cyklobus

Na vrchol Čerchova cyklobusem, dolů na kole - o cyklobusu, který vozí cyklisty až na samý vrchol Čerchova

Odkazy

www.csadplzen.cz/cyklobus - kompletní informace o cyklobusech na stránkách dopravce včetně jízdních řádů, ceníku a tipů na výlety
www.csadplzen.cz/e-jizdenka - aplikace pro nákup elektronické jízdenky a místenky

www.arriva.cz - stránka společnosti ARRIVA, provozovatele cyklobusu na Čerchov 

Přílohy

Brdský cyklobus - jízdní řád pro sezónu 2018 (13.83 kB)
Český les cyklobus440444_jízdníŘád2018 (11.29 kB)
Mže cyklobus440333_jízdníŘád2018 (9.47 kB)
CENÍK jízdného a dovozného pro kola v sezóně 2018 (31.42 kB)

Fotogalerie